Innholdsfortegnelse

Tannkjøttet spiller en essensiell rolle i vår munnhelse, ved å fungere som en beskyttelsesbarriere som stabiliserer tennenes røtter og beskytter mot infeksjoner som kan føre til tannsmerter og andre tannhelseproblemer.

Problemer som sår i tannkjøttet kan være både smertefulle og skadelige hvis de ikke behandles riktig.

Disse sårene, sammen med symptomer som hovent tannkjøtt bak en tann, indikerer ofte starten på tannkjøttsykdommer som krever umiddelbar oppmerksomhet for å forhindre ytterligere komplikasjoner.

Hva er funksjonen til tannkjøttet?

Tannkjøttet spiller en essensiell rolle i munnhelsen. Det fungerer som en beskyttelsesbarriere som omslutter tennenes røtter og det underliggende benet, og holder dem stabile.

Tannkjøttet bidrar også til å forhindre at matpartikler og bakterier trenger ned under tannkjøttslinjen, noe som kan føre til infeksjoner og beintap..

Hva er funksjonen til tannkjøttet?

Normalt tannkjøtt vs betent tannkjøtt

Normalt tannkjøtt er fast, lyst rosa og fester seg tett rundt tennene. Betent tannkjøtt, derimot, kan være rødt, hovent, lettblødende og smertefullt.

Smerten kan variere fra mild irritasjon, som vondt i tannkjøttet rundt en tann, til alvorlig smerte som ved vondt i tannkjøttet bakerst.

De fremste tannkjøttsykdommene

Smerter i tannkjøttet og tannbyll (fistel)

Smerter i tannkjøttet og tannbyll

Smerter i tannkjøttet kan oppstå på grunn av en rekke årsaker, inkludert tannbyller. 

En tannbyll som ikke er vond er sjeldnere, men kan fortsatt være et tegn på en underliggende infeksjon som trenger behandling.

Hull i tannkjøttet kan også føre til samlede infeksjoner, noe som kan kreve øyeblikkelig tannlegehjelp.

Ytterligere symptomer på en tannbyll kan inkludere hevelse i tannkjøttet, ømhet rundt det infiserte området, pussdannelse, og en dårlig smak i munnen som ikke forsvinner.

Disse symptomene krever rask behandling for å hindre spredning av infeksjonen.

Infeksjon i tannkjøtt (periodontitt)

Infeksjon i tannkjøtt

Infeksjon i tannkjøttet (periodontitt), er en alvorlig form for tannkjøttbetennelse som kan føre til beinnedbrytning og tanntap hvis det ikke behandles. Tidlige symptomer inkluderer rødt tannkjøtt og smerte, som kan intensiveres uten riktig behandling.

Etter hvert som tilstanden forverres, kan man oppleve dårlig ånde, dype tannkjøttlommer, blødning ved lett berøring, og i alvorlige tilfeller, løse tenner som følge av nedbrytning av støttevevet og benet rundt tennene.

Betennelse i munnen og sårt tannkjøtt

Betennelse i munnen og sårt tannkjøtt

Betennelse i munnen inkluderer flere tilstander som sår på tannkjøttet eller sårt tannkjøtt.

Disse symptomene kan forverres ved å spise krydret mat eller når du børster tennene, noe som kan føre til ytterligere irritasjon og ubehag.

Andre symptomer på betennelse i munnen kan inkludere synlige sår på tannkjøttet, en brennende følelse, og hevelse.

Dette kan ofte være knyttet til tilstander som stomatitt eller gingivostomatitt, hvor en omfattende inflammasjon påvirker både tannkjøttet og munnens slimhinner.

Betennelse i munnen og sårt tannkjøtt

Sår i tannkjøttet

Sår i tannkjøttet refererer til ulike typer sår eller lesjoner som kan oppstå på tannkjøttet. Disse kan være både smertefulle og ubehagelige, og de kan oppstå av flere årsaker.

Infeksjoner er en av de mest vanlige årsakene til sår i tannkjøttet. Dette kan inkludere både bakterielle og virale infeksjoner. For eksempel er herpes simplex-virus en velkjent årsak til smertefulle, klumpete sår som kan forekomme i munnen.

Disse sårene er ikke bare smertefulle, men kan også føre til betydelig ubehag når man spiser eller drikker.

Fysisk skade er en annen vanlig årsak til sår i tannkjøttet. Dette kan skje ved for hard tannbørsting, feil bruk av tanntråd, eller ved skader fra harde eller skarpe matvarer som chips eller hardt brød.

I tillegg kan tannbehandlinger som tannuttrekninger eller montering av tannregulering også irritere tannkjøttet og forårsake sår.

Autoimmune sykdommer som pemfigoid og lupus kan også føre til sår i tannkjøttet. Disse tilstandene angriper kroppens eget vev, inkludert munnens slimhinner, og kan skape vedvarende sår.

Ernæringsmessige mangler kan også være en faktor. Mangel på essensielle næringsstoffer som vitamin B12, jern og folat kan føre til svekkelse av munnens slimhinner og dermed gjøre dem mer mottakelige for sår.

Symptomer på sår i tannkjøttet

 • Smerte og ubehag, spesielt når du spiser eller børster tennene.
 • Rødhet og hevelse rundt sårområdet.
 • Blødning fra tannkjøttet ved lett berøring.
 • I noen tilfeller, hvite eller gule sår med en rød kant, noe som kan indikere en infeksjon eller andre alvorlig tilstand.
 • Dårlig ånde kan oppstå hvis det er en underliggende infeksjon.

Behandling av sår i tannkjøttet

 • God munnhygiene: grundig, men forsiktig børsting med en myk tannbørste og bruk av tanntråd kan hjelpe med å forhindre videre irritasjon.
 • Munnskyllevann: antiseptiske eller saltvannsbaserte skyllemidler kan rense området og redusere bakteriell vekst.
 • Smertelindring: over-the-counter smertestillende midler som ibuprofen kan redusere smerte og inflammasjon.
 • Beskyttende geler: geler som inneholder lokalbedøvende midler eller beskyttende filmer kan påføres direkte på såret for å lindre smerte og beskytte mot ytterligere irritasjon.
 • Behandle underliggende årsaker: hvis sår i tannkjøttet skyldes infeksjoner eller kroniske sykdommer, kan spesifikk medisinsk behandling være nødvendig.

Forebygging av sår i tannkjøttet

 • Regelmessig tannpleie: besøk tannlegen for kontroller og rensing minst to ganger i året.
 • Balansert kosthold: inntak av tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler, spesielt B-vitaminer, vitamin C, jern og sink.
 • Unngå røyking og tobakksbruk: disse vanene kan forverre tannkjøttets tilstand og øke risikoen for sår.
 • Bruk av myk tannbørste: reduserer risikoen for mekanisk skade på tannkjøttet.
tannkjøttbehandlinger

Avanserte tannkjøttbehandlinger ved Estetika Tannklinikk

Hos Estetika tannklinikk tar vi tannkjøtthelse på alvor og tilbyr en rekke behandlinger for å sikre at våre pasienters tannkjøtt er sunt og friskt.

Behandlingsprosessen starter med en grundig undersøkelse av tannkjøttet for å identifisere eventuelle problemer som tannkjøttsykdommer eller infeksjoner.

Basert på denne evalueringen, kan vi tilby skreddersydde behandlinger som tannrensing for å fjerne plakk og tannstein, som er avgjørende for å forebygge periodontitt.

Vi bruker også avanserte teknikker som laserterapi for å redusere tannkjøttbetennelse og fremme helbredelse av vev.

I tillegg gir vi våre pasienter grundig opplæring i riktig munnhygiene rutine for å opprettholde optimal tannkjøtt helse etter behandling.

Ved Estetika tannklinikk er målet vårt ikke bare å behandle symptomer, men også å tilby forebyggende løsninger for å styrke og bevare tannkjøttets helse over tid.

For å håndtere sår i tannkjøttet og andre relaterte symptomer, er det essensielt med en proaktiv tilnærming til munnhygiene og regelmessige besøk hos tannlegen.

Estetika Tannklinikk tilbyr avanserte tannkjøttbehandlinger som er skreddersydde til hver enkelt pasients behov, fra grundige tannrensinger til innovative laserterapier for å redusere betennelse og fremme tilheling.

Ved å vedlikeholde en grundig munnhygiene rutine og søke profesjonell hjelp når symptomer som hovent tannkjøtt oppstår, kan man ikke bare behandle eksisterende tilstander, men også forebygge fremtidige problemer og opprettholde et sunt og sterkt smil.

Spørsmål og svar

Hva er hovedfunksjonen til tannkjøttet?

Tannkjøttet fungerer som en beskyttelsesbarriere som stabiliserer tennenes røtter og beskytter mot infeksjoner som kan føre til tannråte og andre tannhelseproblemer.

Hva kan være årsakene til sår i tannkjøttet?

Sår i tannkjøttet kan oppstå av flere årsaker, inkludert infeksjoner (både bakterielle og virale), fysisk skade fra tannbørsting eller harde matvarer, autoimmune sykdommer, og ernæringsmessige mangler.

Hva kjennetegner betent tannkjøtt sammenlignet med normalt tannkjøtt?

Normalt tannkjøtt er fast, lyst rosa og klamrer tett rundt tennene, mens betent tannkjøtt kan være rødt, hovent og smerteful

Hvordan kan sår i tannkjøttet behandles?

Behandling kan omfatte god munnhygiene med bruk av en myk tannbørste, antiseptiske eller saltvannsbaserte munnskyllevann, smertelindrende midler som ibuprofen, og beskyttende geler som inneholder lokalbedøvende midler.

Hvordan kan periodontitt påvirke tennene?

Periodontitt kan føre til beinnedbrytning og tanntap, og i alvorlige tilfeller, løse tenner som følge av nedbrytning av støttevevet og benet rundt tennene.

Hvilke behandlinger tilbyr Estetika Tannklinikk for tannkjøttsykdommer?

Estetika Tannklinikk tilbyr skreddersydde behandlinger som tannrensing for å fjerne plakk og tannstein, laserterapi for å redusere tannkjøttbetennelse, og opplæring i riktig munnhygiene rutine  for å opprettholde optimal munnhelse.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip