Innholdsfortegnelse

Opplever du problemer med å tygge, snakke eller føle deg komfortabel med utseendet på grunn av kjeveproblemer? Kjeveoperasjon, eller ortognatisk kirurgi, kan være løsningen. Dette inngrepet retter opp uregelmessigheter i kjeven og ansiktet, forbedrer funksjon og estetikk. Her er en oversikt over hva kjeveoperasjon innebærer, hvem som trenger det, og hva du kan forvente før, under og etter operasjonen.

Hva er kjeveoperasjon?

Kjeveoperasjon, også kjent som ortognatisk kirurgi, er en type kirurgisk inngrep som retter opp uregelmessigheter i kjeven og ansiktet for å forbedre funksjonen og estetikken. Denne typen kirurgi kan omfatte justering av både overkjeven og underkjeven, og brukes ofte til å rette opp problemer med bitt, kjeveledd og ansiktsasymmetri. 

kjeveoperasjon,

Hvem er kjevekirurg?

En kjevekirurg, også kjent som en oral og maxillofacial kirurg, er en spesialist med omfattende opplæring i kirurgiske prosedyrer som involverer munnen, kjeven og ansiktet. Disse kirurgene har spesialisert seg i behandling av komplekse problemer som påvirker kjeve og ansikt, inkludert medfødte misdannelser, traumer og utviklingsforstyrrelser.

Hvem trenger kjeveoperasjon?

 1. Personer med alvorlige bittfeil

 •  Overbitt

Overbitt: er en tilstand hvor overkjeven stikker betydelig ut over underkjeven. Dette kan resultere i:

- Vanskeligheter med tygging.

- Taleproblemer.

- Økt risiko for tannskader og slitasje.

- Estetiske bekymringer.

Prosedyren for overbitt kan være nødvendig når tradisjonell kjeveortopedisk behandling ikke er tilstrekkelig for å korrigere bittet. En kjevekirurg vil justere kjevens posisjon for å forbedre både funksjon og utseende.

 •  Underbitt

Underbitt: oppstår når underkjeven stikker ut foran overkjeven, noe som kan føre til:

- Problemer med tygging og tale.

- Ubalansert ansiktsestetikk.

- Slitasje på tennene.

Kjeveoperasjon underbitt pris varierer avhengig av operasjonens kompleksitet og omfanget av nødvendig etterbehandling. Det er viktig å konsultere en kjevespesialist for å få en nøyaktig kostnadsestimat og vurdering, noen pasienter får rettigheter i Helfo ordning, du som pasient betaler egenandel etter avtale med kirurgen. Tannlegen er ansvarlig til å opplyse Helfo-rettigheter etter egen vurdering.

 2. Personer med ansiktsasymmetri

Ansiktsasymmetri kan være forårsaket av en ujevn kjeve, noe som kan påvirke både utseende og funksjon. Prosedyren kan bidra til å balansere ansiktstrekkene og forbedre både estetikk og selvtillit.

 3. Personer med kjeveleddproblemer

Temporomandibulære leddsykdommer (TMJ) kan forårsake:

- Smerte og ubehag i kjeven.

- Klikking eller popping lyder ved åpning og lukking av munnen.

- Vanskeligheter med å tygge.

Prosedyren kan være nødvendig for å korrigere strukturelle problemer i kjeven som bidrar til disse symptomene.

 4. Personer med pusteforstyrrelser

Kjeveavvik kan føre til pusteforstyrrelser som obstruktiv søvnapné, hvor luftveiene blokkeres under søvn. Kirurgisk justering av kjeven kan bidra til å åpne luftveiene og forbedre pusteproblemer.

5. Personer med medfødte misdannelser

Medfødte misdannelser som leppe- og ganespalte kan kreve kjevekirurgi for å korrigere strukturelle problemer og forbedre funksjon, inkludert tale og spising. Dette er vanligvis dekket av Helfo.

6. Personer med traumer eller skader

Skader på kjeven fra ulykker eller traumer kan resultere i behov for kirurgisk inngrep for å gjenopprette normal funksjon og utseende. Prosedyren kan reparere beinbrudd, forskyvninger og andre skader.

7. Kjevelås, kryssbitt og overbittplager

Kjevelås er en tilstand hvor kjeven låser seg og hindrer normal bevegelse. Kryssbitt og overbitt er vanlige tannproblemer som kan føre til ubehag og funksjonsproblemer, og kan ofte korrigeres med kjevekirurgi.

Kjeveoperasjon før og etter,

Kjeveoperasjon før og etter

Forberedelser og prosedyre

Før prosedyren gjennomgår pasienten vanligvis en omfattende evaluering, inkludert:

Røntgenbilder og CT-skanninge for å kartlegge kjevens struktur.

Tannmodeller for å planlegge den kirurgiske prosedyren.

Fotografier for å dokumentere ansiktets utseende før operasjonen.

Selve operasjonen utføres vanligvis under narkose, og kan vare flere timer avhengig av kompleksiteten. Kirurgen vil gjøre nøye planlagte kutt i kjevebeinet for å flytte det til ønsket posisjon. Etter operasjonen festes kjevebeina med små skruer og plater for å sikre stabilitet under tilhelingsprosessen.

Postoperativ behandling

Etter prosedyren vil pasienten ofte oppleve hevelse, smerte og midlertidige vanskeligheter med å spise og snakke. Tilhelingsprosessen kan ta flere uker til måneder, og innebærer:

Bruk av elastikker eller skinner for å stabilisere kjeven.

Myk diett for å unngå belastning på kjeven.

Regelmessige oppfølgingsbesøk  hos kirurgen for å overvåke tilhelingen.

Låsing av kjeven etter operasjonen

Etter prosedyren kan det være nødvendig å låse kjeven midlertidig for å sikre riktig tilheling. Dette innebærer bruk av strikker eller skinner for å holde kjevene i en bestemt posisjon. Denne perioden er kritisk for å sikre at bein gror riktig sammen.

Resultater og fordeler

Det kan gi betydelige fordeler, inkludert:

 •  Forbedret funksjon av kjeven, noe som gjør det lettere å tygge, bite og snakke.
 •  Reduksjon av smerter og ubehag relatert til TMJ.
 •  Bedre pustefunksjon og reduksjon av symptomer på søvnapné.
 •  Forbedret ansiktsestetikk og symmetri, noe som kan øke selvtilliten og livskvaliteten.

Tips og råd etter kjeveoperasjon

Det  er viktig å følge visse retningslinjer og råd for å sikre en rask og problemfri rehabilitering. Her er noen nyttige tips og råd for pasienter som har gjennomgått en slik operasjon.

1. Postoperativ behandling

Hevelse og smerte: Det er vanlig å oppleve hevelse og smerte etter operasjonen. Bruk isposer på de berørte områdene og ta foreskrevne smertestillende medisiner som anvist av legen.

Kjevelås etter operasjon: Kjeven kan bli låst i en bestemt posisjon for å sikre riktig heling. Følg kirurgens instruksjoner nøye for å unngå komplikasjoner.

Myk diett: Start med en myk diett for å unngå å belaste kjeven. Gradvis introduksjon av fast føde bør skje i samråd med din kjevekirurg.

 2. Hygiene og pleie

Munnhygiene: Hold munnen ren ved å skylle med en antiseptisk løsning og børste tennene forsiktig med en myk tannbørste. Unngå å børste direkte på suturene.

Oppfølging: Regelmessige oppfølgingsbesøk på kjevekirurgisk poliklinikk eller tann- og kjeveklinikken er avgjørende for å overvåke helingsprosessen.

 3. Aktivitet og hvile

Unngå anstrengelse: Unngå fysisk anstrengelse og tunge løft i de første ukene etter operasjonen for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Hvile: Sørg for å få nok hvile, da kroppen trenger tid til å helbrede seg selv.

6. Langsiktig rehabilitering

Kjeveoperasjon rehabilitering: Rehabilitering kan ta flere måneder. Følg alle rehabiliteringsinstruksjoner nøye for å sikre best mulig resultat.

Oppfølging for overbitt plager: Hvis du har hatt operasjon for overbitt, vær oppmerksom på mulige langvarige plager og søk hjelp ved behov.

cvdsfsedf

Hvor mye koster kjeveoperasjon?

Kostnaden kan variere betydelig avhengig av flere faktorer som operasjonens kompleksitet og hvilken type helsetjeneste man benytter.

 • I større kirurgi angrep er det 100% refusjon fra Helfo ordning, dette opplyses hos kirurgen/spesialisten og pleier å utføres på HUS. 
 • For barn kan det være mulig å få økonomisk støtte gjennom Helfo refusjon kjeveortopedi barn, som dekker deler av kostnadene for kjeveortopedisk behandling når det er medisinsk nødvendig. Dette kan inkludere behandlinger både før og etter operasjonen for å sikre riktig tannstilling og bitt. Det kan også være en egenandel kjeveortoped barn for de som fortsetter med behandling utover det som dekkes av offentlig støtte. Beløpet kan variere, så det er viktig å konsultere din kjeveortoped for spesifikke detaljer.
 • Kjevelås etter operasjon: Etter operasjonen kan det være nødvendig med kjevelås, en prosess som krever ekstra oppfølging og potensielt ekstra kostnader.
 • Kjevekirurgisk poliklinikk: Behandlinger på spesialiserte klinikker kan ha høyere priser, men gir tilgang til avansert teknologi og spesialister innen kjevekirurgi.
 • Priser plastisk kirurgi: Noen kan også inkludere elementer av plastisk kirurgi for å forbedre ansiktets estetikk. Kostnadene for slike kombinerte inngrep kan variere, og det er viktig å diskutere dette med kirurgen din.

Kjevekirurgi er en kompleks og flertrinns prosess som krever nøye planlegging, dyktig utførelse og grundig oppfølging. Hos Estetika Tannklinikk er vi dedikert til å gi våre pasienter den beste omsorgen gjennom hele denne prosessen, fra den innledende konsultasjonen til den endelige restitusjonen.  Hvis du vurderer en kjeveoperasjon, eller har spørsmål om hvordan dette inngrepet kan hjelpe deg, oppfordrer vi deg til å kontakte oss i dag for en konsultasjon. La oss hjelpe deg med å oppnå de beste resultatene for din helse.

Spørsmål og svar

Hvor lang tid fra kjeveoperasjon til implantat?

Helingsprosessen må være fullført før eventuelle implantater kan settes inn, noe som vanligvis betyr at man må vente flere måneder for å sikre at kjeven er fullstendig leget og stabil.

Hvor mye koster kjeveoperasjon?

Kostnaden kan variere betydelig avhengig av operasjonens kompleksitet og hvilken type helsetjeneste man benytter.

 Når ta av regulering etter kjeveoperasjon?

Tannregulering fjernes vanligvis flere måneder etter prosedyren, når kjeven og tennene er fullt ut helbredet og stabilisert.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip