Tannbro: Alt du Trenger å Vite 

Tannbroer representerer en viktig løsning innen moderne tannbehandling. De gir ikke bare en behandling, men en livsendrende intervensjon som kan gjenopprette ikke bare funksjonaliteten til tennene, men også estetikken til et vakkert smil. Ved å dykke inn i dette emnet, vil vi gi en dypere forståelse av hvordan tannbroer fungerer, deres fordeler, og nødvendige vedlikeholdsrutiner, slik at du kan ta velinformerte beslutninger om din tannhelse.

Hva er en Tannbro?

En tannbro er en protese som erstatter manglende tenner ved å feste seg til nabotenner. Den fungerer som en bro, og gir et fast fundament for erstatningstennene. De gir en effektiv løsning for erstatning av manglende tenner, og forbedrer både funksjon og utseende av tennene dine.

De er laget av forskjellige materialer, inkludert porselen, som kan fargekombineres for å matche dine naturlige tenner, gull, legeringer eller en kombinasjon av disse materialene. Porselen er ofte foretrukket for sin estetiske appell, ettersom det etterligner utseendet og følelsen av naturlige tenner.

Tannbro,

Hvem Trenger Tannbroer?

 • Personer med En eller Flere Manglende Tenner:

De er ideell for personer som har mistet en eller flere tenner, enten på grunn av tannråte, periodontal sykdom, eller en ulykke. Broen fyller tomrommet etter de manglende tennene, og bidrar til å gjenopprette både utseendet og funksjonaliteten til tennene.

 • Personer med Sterke Tilgrensende Tenner eller Implantater:

De krever støtte fra nærliggende tenner eller implantater. Personer som har sterke og sunne tenner på begge sider av gapet, eller de som har robuste implantater, kan dra nytte av en tannbro.

 • De Som Ønsker en Fast Løsning:

 I motsetning til proteser, som er avtagbare, er tannbroer en fast løsning. De er egnet for personer som foretrekker en mer permanent løsning og ikke ønsker å bekymre seg for å fjerne eller sette på plass falske tenner.

 • De Som Ønsker Å Opprettholde Ansiktets Form:

Tap av tenner kan føre til at ansiktsmusklene begynner å synke inn, noe som kan endre ansiktets form. Tannbroer støtter ansiktsstrukturen og bidrar til å opprettholde den naturlige formen på ansiktet.

 • Personer Som Ønsker en Raskere Løsning:

I noen tilfeller kan installasjonen av en tannbro være raskere enn andre prosedyrer, som for eksempel tannimplantater. Dette gjør dem til et attraktivt valg for de som ønsker å gjenopprette sitt smil på en raskere og mer effektiv måte.

Selv om er en effektiv løsning for manglende tenner, er det viktig å diskutere alle tilgjengelige alternativer med tannlegen din, da det finnes flere behandlingsmetoder, som implantater, som også kan være passende.

Typer tannbroer

Typer tannbroer,

Det finnes flere typer, og valget avhenger ofte av plasseringen av det manglende tannområdet, tilstanden til tilstøtende tenner, og individuelle behov hos pasienten:

Tradisjonelle: 

Dette er den mest vanlige typen tannbro. Tradisjonelle broer innebærer å skape en 'bro' over området der tennene mangler. Broen støttes av naturlige tenner eller implantater på hver side av det området man ønsker å skaffe en kunstig tann i. Disse støttetennene blir vanligvis filet ned for å plassere en krone, som deretter holder broen på plass.

Cantilever - ekstensjonsbro: 

Lik tradisjonelle broer, men cantilever broer er festet kun til en enkelt støttetann på én side av det manglende tannområdet, i stedet for begge sider. Disse er nyttige når det er kun én naturlig tann ved siden av gapet.

Maryland: 

Også kjent som en "resin-bundet bro" eller "limet bro," er Maryland broer ofte brukt til å erstatte fortenner. I stedet for å file ned tilstøtende tenner, brukes en metall- eller porselensramme som er festet til baksiden av tilstøtende tenner.

Implantatstøttede:

 Disse broene brukes når det er flere manglende tenner, og er støttet av tannimplantater. Hvert manglende tannområde får et implantat, som fungerer som støtte for broen. Dette er en sterkere og mer holdbar løsning, men krever tilstrekkelig benstruktur for implantatene og en lengre behandlingsperiode.

Kombinasjonsbroer: 

Noen ganger kan en kombinasjon av de ovennevnte typene brukes for å tilpasse seg spesielle behov hos pasienten.

Stegene for Installering av Tannbroer

Stegene for Installering, tannbro,
 • Initial Konsultasjon og Planlegging

  Først vil din tannlege utføre en grundig undersøkelse av munnen din. Dette kan inkludere røntgenbilder for å vurdere tilstanden til dine gjenværende tenner og kjeveben. Basert på denne evalueringen, vil tannlegen diskutere med deg de beste alternativene for tannerstatning, inkludert type tannbro som passer best for din situasjon.
 • Forberedelse av Tilgrensende Tenner

  For tradisjonelle og cantilever tannbroer, kreves det at tilstøtende tenner, som vil fungere som støtte for broen, blir forberedt. Dette inkluderer vanligvis å file ned disse tennene for å lage plass til kronene som vil holde broen på plass.
 • Avtrykk og Midlertidig Bro

  Etter at tennene er forberedt, tar tannlegen et avtrykk av de tilgrensende tennene og gapet. Dette avtrykket brukes til å lage en nøyaktig modell for den permanente broen. I mellomtiden vil du få en midlertidig bro for å beskytte de forberedte tennene og opprettholde estetikken i smil ditt.
 • Tilpasning og Installering av den Permanente Broen

  Når den permanente broen er klar, vil du returnere til tannlegen for tilpasning og installering. Tannlegen vil sjekke at broen passer perfekt, ikke forårsaker ubehag, og matcher fargen på dine naturlige tenner. Broen vil deretter bli fast sementert på plass.
 • Følgeopp og Vedlikehold

  Etter installeringen, vil tannlegen gi deg instruksjoner om hvordan du best kan ta vare på din nye tannbro, inkludert riktig børsteteknikk og bruk av tanntråd. Regelmessige tannlegebesøk er viktig for å sikre at broen og de omkringliggende tennene forblir sunne.

Tannbro Renhold

Tannbro Renhold,

En nøkkel til å unngå betennelse under tannbroen er god munnhygiene. Å opprettholde god munnhygiene er kritisk for å forebygge betennelse under tannbroen. Daglig børsting og riktig bruk av tanntråd bidrar til å holde både broen og omkringliggende tenner sunne.

Hvordan Vedlikeholde En Tannbro?

 • Rengjøring: God renhold er avgjørende. Du bør pusse broen og de omkringliggende tennene regelmessig for å unngå betennelse under tannbroen.
 • Unngå Tannbro som Løsner: Ved å følge riktig renholdsprosedyrer og besøke tannlegen regelmessig for kontroll, kan du unngå at broen løsner.
 • Unngå hard mat som kan skade broen.

Fordeler med Tannbroer

Fordeler med Tannbroer, tannbro,

Estetisk Appell:

En av de mest merkbare fordelene med tannbroer er deres evne til å forbedre utseendet på smilet ditt. Manglende tenner kan ofte føre til selvtillitsproblemer, men tannbroer tilbyr en løsning som ser både naturlig og tiltalende ut. De er nøye utformet og tilpasset for å passe til formen og fargen på de omkringliggende tennene, noe som sikrer at de blander seg sømløst med ditt naturlige smil. Dette kan ha en betydelig positiv effekt på både ditt personlige og profesjonelle liv, ettersom et vakkert smil ofte er knyttet til positive førsteinntrykk.

Forbedret Tyggefunksjon:

En annen viktig fordel med tannbroer er restaureringen av tyggefunksjonen. Når du mister tenner, kan dette alvorlig påvirke din evne til å tygge mat effektivt. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer og begrense typer mat du kan spise komfortabelt. Tannbroer gir nødvendig støtte til kjeven og muliggjør en mer naturlig tyggebevegelse, noe som gjør det enklere å nyte et bredere utvalg av matvarer. Dette er ikke bare viktig for fysisk helse, men også for livskvaliteten.

Taleklarhet:

Manglende tenner kan også ha en overraskende innvirkning på taleevnen. Tennene spiller en viktig rolle i artikulasjonen av visse lyder. Uten dem kan det være vanskelig å uttale ord tydelig, noe som kan påvirke kommunikasjonen. En tannbro fyller tomrommet etter de manglende tennene og hjelper til med å gjenopprette normal talefunksjon. Dette kan være spesielt viktig i yrker hvor klar kommunikasjon er avgjørende, samt i sosiale situasjoner hvor du ønsker å uttrykke deg klart og tydelig.

Forebygging av Tannforflytning:

En mindre kjent fordel med tannbroer er deres evne til å forhindre forflytning av de gjenværende naturlige tennene. Når det er et gap etter manglende tenner, kan de tilstøtende tennene begynne å forflytte seg inn i dette tomrommet. Dette kan føre til en rekke tannproblemer, inkludert et misjustert bitt, økt risiko for tannråte og periodontal sykdom, og kan til og med påvirke ansiktets form. Ved å bruke en tannbro for å fylle gapet, kan du bidra til å opprettholde den naturlige posisjonen til dine gjenværende tenner og beskytte din generelle munnhelse.

Varighet og Holdbarhet:

Moderne broer er designet for å vare lenge. Med riktig pleie og vedlikehold, som regelmessig børsting, tanntråd og tannlegebesøk, kan en tannbro vare i mange år. Dette gjør dem til en kostnadseffektiv løsning på lang sikt for å erstatte manglende tenner.

Pris på tannbro og Refusjon

Tannbro pris kan variere avhengig av kompleksiteten til saken, materialene som brukes, og antall tenner som må erstattes. 

 Det er viktig å sjekke med din tannhelseforsikring eller offentlige helseprogrammer for å forstå dekningen din.

Tannbro Problemer og Betennelse

Noen pasienter kan oppleve problemer med tannbroer, som betennelse under broen. Dette skjer ofte hvis broen ikke passer perfekt eller hvis det er dårlig munnhygiene.

Viktige Tips Ved Installering av Tannbroer

Viktige Tips Ved Installering av Tannbroer, tannbro

 Her er noen viktige tips som kan hjelpe deg gjennom prosessen:

 1. Forstå Prosessen
  Det er viktig å ha en klar forståelse av hva prosessen innebærer. En tannbro krever vanligvis flere besøk til tannlegen, og prosessen kan variere avhengig av typen bro du velger.
 2. Velg Riktig Type Tannbro
  Det finnes ulike typer tannbroer, inkludert tradisjonelle broer, Maryland broer, og implantatstøttede broer. Diskuter med tannlegen din for å bestemme hvilken type som best passer dine behov og situasjon.
 3. Forbered Tilgrensende Tenner
  For tradisjonelle tannbroer, vil tilstøtende tenner måtte files ned for å plassere kronene som støtter broen. Det er viktig å forstå at denne prosessen er permanent.
 4. Midlertidig Bro
  Du vil sannsynligvis få en midlertidig bro mens du venter på at den permanente broen skal bli ferdig. Denne broen beskytter de forberedte tennene og opprettholder estetikken i smilet ditt.
 5. Vedlikehold God Munnhygiene
  God munnhygiene er essensielt for å opprettholde både helsen til tannbroen og dine naturlige tenner. Daglig børsting, bruk av tanntråd, og regelmessige tannlegebesøk er nødvendig.
 6. Vær Oppmerksom på Kostholdet Ditt
  Unngå å spise hard mat som kan skade broen. Tyggegummi og klebrige godterier bør også unngås, da disse kan trekke broen løs.
 7. Regelmessige Tannlegebesøk
  Regelmessige kontroller hos tannlegen er viktig for å sikre at broen og de omkringliggende tennene forblir sunne. Tannlegen kan også justere broen om nødvendig.
 8. Vær Forberedt på Tilpasningstid
  Det kan ta litt tid å venne seg til følelsen av tannbroen i munnen. Gi deg selv tid til å tilpasse deg, og kontakt tannlegen din hvis du opplever vedvarende ubehag eller problemer.
 9. Forstå Kostnadene og Refusjonsmulighetene
  Kostnadene for en tannbro kan variere, og det er viktig å forstå alle aspekter ved prisingen. Sjekk også om du kvalifiserer for refusjon gjennom tannhelseforsikringen din eller offentlige helseprogrammer.

De er en effektiv løsning for å gjenopprette funksjon og estetikk i munnhulen. Ved å velge en tannbro, investerer du ikke bare i ditt smil, men også i din evne til å tygge og snakke komfortabelt.Med riktig pleie og vedlikehold kan  være en langvarig investering i ditt smil.

Våre profesjonelle tannleger hos Estetika Tannklinikk står klare til å hjelpe deg med å ta de beste beslutningene når det gjelder tannhelsen din, og for å avgjøre om du trenger en tannbro. Du kan dra nytte av omfattende konsultasjoner der vi nøye vurderer tilstanden til tennene dine. Vi tilbyr deg en fullstendig forklaring på din situasjon og diskuterer de mest passende behandlingsalternativene for deg, uansett hvilket tannproblem du måtte ha.

Målet vårt er å gi deg tillit til beslutningene du tar angående tannhelsen din, slik at du kan gjenvinne et strålende smil og optimal tyggefunksjon. Ikke nøl med å kontakte Estetika Tannklinikk for å avtale en time, og la vårt erfarne team svare på spørsmålene dine og hjelpe deg med å finne den beste løsningen som passer til din tannhelse.

Spørsmål og Svar

Hva koster en tannbro?

Hva koster en tannbro

Prisen varierer avhengig av flere faktorer, inkludert antall tenner som trenger å erstattes, kompleksiteten i prosedyren, materialene som brukes, øke avhengig av behandlingens omfang.

Hvor lenge varer en tannbro?

Med god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk, kan en tannbro vare i 10-15 år eller lengre. Lengden på tid en tannbro varer kan påvirkes av flere faktorer som brukerens spisevaner, munnhygiene og om man unngår å belaste broen med for hard mat.

Hvordan ser en tannbro ut?

Hvordan ser en tannbro ut

De består typisk av to kroner som er festet til tennene på hver side av gapet hvor tannen mangler, med en eller flere falske tenner (kalt pontics) i mellom. Disse falske tennene er laget for å se ut som naturlige tenner og er vanligvis laget av porselen, keramikk eller en blanding av disse materialene.

Hvordan fjerne tannbro?

Fjerning av en broen bør kun utføres av en profesjonell tannlege. Prosessen involverer vanligvis å forsiktig løsne broen fra de tilstøtende tennene. Det er viktig å ikke prøve å fjerne en tannbro på egen hånd, da dette kan føre til skade på både broen og de naturlige tennene.

Relaterte Behandler

Bestill nå og få time samme dag

paperclip