Tannproteser er erstatninger for manglende tenner. Det eksisterer flere typer avtakbare tannproteser; hel- og delproteser og proteser som kan festes på implantat. Tannlegen vil gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg.

Har du et resttannsett som kan brukes til å feste en delprotese til, vil dette ofte være en stor fordel. Kan ingen av tennene bevares, trenger du en helprotese. Protesen sitter vanligvis relativt løst i munnen. Som oftest klarer pasienten å venne seg til det, men ønsker man likevel størst mulig komfort kan man få kunstige tannrøtter i kjeven som protesen festes til. For mer informasjon og bildermaterialer se under «implantat prostetikk» og ta gjerne kontakt med oss.

En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metalskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tennene. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

En protese er laget etter et nøyaktig avtrykk av gane og kjevekam. Det brukes et tannkjøttfarget akrylmateriale hvor kunstige tenner i plast festes. Protesen til underkjeven er hesteskoformet fordi det skal være plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Det er bl. a. derfor man skal lære seg å bruke proteser.

Det skjer løpende små forandringer i munnen, og protesen vil med tiden passe dårligere og dårligere. Det betyr at den blir vanskeligere å tygge med, at den løsner når man snakker og at gommene som protesen hviler på kan bli irriterende og dessuten gi grobunn for infeksjoner. Tannlegen kan underfore protesen på innsiden, eller kanskje fornye innsiden av den lyserøde plasten tennene er festet til. Du bør gå til kontroll hos tannlegen minst én gang i året.


Make an appointment

Vi bryr oss og svarer deg så fort vi kan

Appointment form

Bestill nå og få time samme dag