Mange mennesker opplever å miste en eller flere tenner i løpet av livet. Dette kan være resultatet av skader, tannkaries, eller andre tannhelseproblemer. Heldigvis har moderne tannbehandling gjort det mulig å erstatte tapte tenner med proteser, som ikke bare gir deg tilbake et vakkert smil, men også forbedrer tyggefunksjonen. Hos Estetika Tannklinikk tilbyr vi skreddersydde proteser som kan hjelpe deg med å gjenopprette din selvtillit og livskvalitet.

Hva er de, og hva er deres rolle?

Proteser er erstatninger for manglende tenner. De er designet for å etterligne naturlige tenner både i utseende og funksjon. Proteser spiller en viktig rolle i å gjenopprette tyggefunksjonen, forbedre taleevnen, og gi støtte til ansiktsstrukturen. La oss se nærmere på ulike typer proteser og hvordan de kan forbedre livskvaliteten til pasienter som mangler tenner.

Typer av forkjellige proteser

proteser

Det finnes tre hovedtyper av proteser - forutsetninger ønsker og behov:

Helproteser:

Helproteser er utformet for pasienter som har mistet alle tennene i overkjeven, underkjeven, eller begge. Disse dekker hele gane- og kjeveområdet og gir støtte til lepper og kinn. Helproteser er vanligvis avtakbare og kan føles litt løse i munnen. For de som ikke har gjenværende tenner, vil en helprotese være nødvendig.

Delproteser: 

Delproteser, også kjent som partielle proteser, brukes når en pasient har noen gjenværende naturlige tenner. Disse kan være laget med et metallskjelett som har kroker som festes til de naturlige tennene for stabilitet. I noen tilfeller kan spesiallagde kroner også brukes for ekstra støtte. Delproteser kan også være laget av akrylmateriale uten metallskjelett og er et godt alternativ til fastsittende broer for de med et gjenværende tannsett som kan brukes som feste.

Implantatfestede proteser: 

gir en mer stabil og komfortabel løsning. Kunstige tannrøtter festes i kjeven, og blir sikkert festet til disse implantatene. Dette alternativet gir større bekvemmelighet og reduserer risikoen for at sklir eller blir løs.

Fast protetikk:

Fast protetikk, som inkluderer kroner og broer, gir en permanent og robust løsning for pasienter som trenger tannreparasjon eller erstatning. Disse er festet sikkert til de naturlige tennene eller implantatene og gir økt stabilitet og holdbarhet. Fast protetikk gir pasienter tillit til at deres restaurerte tenner vil fungere på samme måte som naturlige tenner, og de gir varig estetisk forbedring.

Kroner:

Tannkroner, er en annen protetisk løsning som brukes til å beskytte og forbedre en skadet eller svekket tann. Disse protesene er individuelt tilpasset for å passe over en eksisterende tann, og de fungerer som en sterk beskyttende kappe. Kroner er en ideell løsning for pasienter med alvorlig tannråte, skader eller tannmisfarging som ikke kan korrigeres med enkle fyllinger. De gir ikke bare estetisk forbedring, men gjenoppretter også tannens funksjon og styrke.

Broer: 

Broer er protetiske apparater som brukes til å erstatte manglende tenner ved å "bro" gapet mellom de gjenværende tennene. De består av en kunstig tann eller tenner som er festet til kroner som er plassert på de naturlige tennene på hver side av det tomme rommet. Broer gir ikke bare estetisk kontinuitet i smil, men de hjelper også til med å forhindre at de gjenværende tennene forskyver seg og opprettholder tyggefunksjonen.

Hvordan protesen lages - Kroppen og protesen

Hvordan protesen lages

Proteser blir laget etter et nøyaktig avtrykk av ganen og kjevekammen. Et tannkjøttfarget akrylmateriale brukes, der kunstige tenner i plast festes på. Protesen til underkjeven har en hesteskoform for å gi plass til tungen, som spiller en viktig rolle i å holde protesen på plass. Det er derfor viktig å lære seg å bruke protesene riktig for optimal komfort og funksjon.

Proteser: Vedlikehold og oppfølging

Munnen gjennomgår små endringer over tid, noe som betyr at protesen gradvis vil passe dårligere. Dette kan gjøre det vanskeligere å tygge, føre til at protesen løsner under samtaler og irritere tannkjøttet. Derfor anbefales det å gå til jevnlige kontroller hos tannlegen. Tannlegen kan gjøre justeringer på protesen eller fornye den indre delen av den lyserøde plasten der tennene er festet, for å sikre at protesen forblir komfortabel og funksjonell.

Hvordan ta vare på protesene - best mulig passform

Hvordan ta vare på protesene

Å ta vare på protesene er avgjørende for deres holdbarhet og komfort. Her er noen nyttige tips for å opprettholde god munnhelse med forskjellige typer proteser:

  • For de som bruker del proteser, er det viktig å fjerne daglig for rengjøring. Børst de gjenværende naturlige tennene forsiktig med en myk tannbørste, og sørg for å rense protesen grundig med en spesiell protesebørste og mild såpe. Unngå å bruke tannkrem, da den kan være for grov og ripe. Det er også lurt å fjerne protesen om natten for å gi tannkjøttet en sjanse til å hvile.
  • Helproteser krever også daglig rengjøring. Fjern protesen etter måltider og skyll den grundig under rennende vann. Rengjør tungen, gommene og kjeven forsiktig med en myk børste.
    La protesen tørke naturlig eller oppbevar den i et spesielt proteseetui når den ikke er i bruk. Det er viktig å opprettholde god munnhygiene selv om du ikke har gjenværende tenner.
  • For de som har implantatfestede proteser, er rengjøring enklere på grunn av den stabile festingen. Likevel bør du fortsatt rense protesen grundig, inkludert området rundt implantatene.
    Bruk en myk børste og mild såpe for å unngå å skade implantatene. Regelmessige tannlegebesøk er fortsatt viktige for å overvåke implantatenes tilstand og sørge for at alt fungerer som det skal.
  • Uansett hvilken type protese du har, er det også viktig å opprettholde en balansert kosthold og unngå harde eller klebrige matvarer som kan skade. 

Våre dyktige tannleger hos Estetika Tannklinikk er dedikert til å hjelpe deg med å ta de beste beslutningene for din tannhelse. Vi tilbyr grundige konsultasjoner hvor vi nøye vurderer din tannhelsesituasjon. Vi gir deg en fullstendig forklaring på tilstanden din og diskuterer alternative behandlingsmuligheter hvis du har mistet tenner eller står overfor tannproblemer.

Under konsultasjonen tar vi oss tid til å lytte til dine bekymringer og mål, og vi gir personlig tilpassede anbefalinger for proteseløsninger som passer best for deg.

Vi vil veilede deg gjennom prosessen, forklare fordeler og ulemper ved forskjellige protesetyper, og besvare alle spørsmålene du måtte ha. Vårt mål er å gi deg tillit til beslutningene du tar om din tannhelse, slik at du kan gjenopprette et strålende smil og optimal tyggefunksjon.

Ta gjerne kontakt med Estetika Tannklinikk for en konsultasjon, og la vårt erfarne team hjelpe deg med å finne den beste løsningen for dine behov.

Relaterte Behandler

Bestill nå og få time samme dag

paperclip