Tanntrekking er en vanlig prosedyre innen tannpleie, spesielt når det gjelder visdomstenner. Enten det er nødvendig på grunn av skade, sykdom, eller som en del av en større tannbehandlingsplan, kan tanntrekking spille en nøkkelrolle i å opprettholde eller forbedre vår munnhelse.

 Denne artikkelen vil dykke dypt inn i verdenen av tanntrekking, utforske de ulike årsakene til at en tann må trekkes, selve prosedyren, og ikke minst, hvordan man best tar vare på seg selv etterpå. 

Hva er Tanntrekking?

Tanntrekking, prosessen med å fjerne en tann fra tannkjøttet og kjevebenet, er ofte nødvendig når en tann er alvorlig skadet eller infisert. Det kan også være nødvendig for å lage plass i munnen, som i tilfeller av visdomstenner som ikke har nok plass til å bryte frem ordentlig.

Prosedyren for tanntrekking varierer avhengig av tannens tilstand og plassering. Vanligvis utføres den under lokalbedøvelse for å minimere smerte og ubehag. I noen tilfeller, spesielt for mer komplekse situasjoner som impakterte visdomstenner, kan det kreves et kirurgisk inngrep.

Trekking av Tann

Trekking av Tann

Tanntrekking kan være nødvendig i flere situasjoner, ofte når en tann ikke kan reddes eller når den forårsaker andre problemer i munnen. 

Når er Tanntrekking Nødvendig?

Her er noen vanlige årsaker til at tanntrekking kan være nødvendig:

 • Alvorlig Tannråte: Når en tann har blitt så omfattende ødelagt av karies at den ikke kan repareres med en fylling, innlegg, eller krone.
 • Periodontal Sykdom: Avanserte stadier av tannkjøttsykdom (periodontitt) kan føre til at tennene løsner fra kjevebenet, noe som gjør det nødvendig å fjerne dem.
 • Tannskade: Skader som følge av ulykker eller traumer, hvor tannen er så sterkt skadet at den ikke kan reddes.
 • Overbelastede Tenner: Som en del av en ortodontisk behandlingsplan, der det er nødvendig å fjerne en eller flere tenner for å gi plass til de andre tennene, eller for å forberede for en tannregulering.
 • Impakterte Tenner: Dette skjer ofte med visdomstenner som ikke har nok plass til å bryte frem ordentlig, noe som kan føre til smerte, infeksjon, og andre tannhelseproblemer.
 • Infeksjon og Abscess: Noen ganger kan en tanninflammasjon eller en abscess i tannroten være så alvorlig at det eneste alternativet er å trekke tannen.
 • Risiko for Infeksjon: I noen tilfeller, som for pasienter som skal gjennomgå visse typer medisinske behandlinger, kan en potensielt problematisk tann trekkes for å redusere risikoen for alvorlige infeksjoner.

Hva er Visdomstenner?

Visdomstenner

Visdomstenner, også kjent som tredje molarer, er de siste tennene som utvikler seg og bryter frem i en persons munn. De er de bakerste tennene i munnhulen og ligger i enden av hver tannrad, både i over- og underkjeven. Visdomstenner begynner vanligvis å bryte frem i slutten av tenårene til tidlig i 20-årene, men dette kan variere fra person til person.

Trekking av Visdomstann

I noen tilfeller kan visdomstenner bryte frem uten problemer og fungere som normale tenner. Imidlertid oppstår det ofte utfordringer knyttet til visdomstenner, for eksempel:

 • Impakterte Tenner: Visdomstenner som ikke har nok plass til å bryte frem ordentlig, kan bli liggende delvis eller helt dekket av tannkjøttet eller kjevebenet. Dette kan føre til smerter, infeksjon, og skade på omkringliggende tenner.
 • Feil Vekstretning: Hvis visdomstennene vokser inn i en feil vinkel, kan de presse mot andre tenner og forårsake misalignment eller skade.
 • Tannkjøttsykdom og Infeksjon: Visdomstenner som er vanskelige å rengjøre på grunn av deres plassering, kan øke risikoen for tannkjøttsykdom og infeksjon i området rundt tannen.
 • Cyster eller Tumorer: Selv om det er sjeldent, kan impakterte visdomstenner føre til dannelse av cyster eller tumorer som kan skade kjevebenet og omkringliggende vev.
 • Kronisk Smerte og Irritasjon: Vedvarende smerte, hevelse, eller en følelse av trykk rundt visdomstennene er også grunner til å vurdere fjerning.
 • Karies i Visdomstennene: Dersom visdomstennene utvikler karies som ikke kan repareres, eller hvis karies påvirker nabo tennene, kan det være nødvendig å fjerne dem.

På grunn av disse potensielle problemene, anbefales det ofte å fjerne visdomstenner, spesielt hvis de forårsaker symptomer eller har potensial for fremtidige komplikasjoner. 

Tannleger og munnkirurger hos Estetika Tannklinikk vurderer nøye tilstanden til visdomstennene og tar en beslutning basert på hver enkelt pasients spesifikke behov og tannhelsesituasjon.

Når bør Visdomstenner Fjernes?

Når bør Visdomstenner Fjernes?

Beslutningen om å fjerne visdomstenner tas ofte etter en grundig evaluering av en tannlege eller munnkirurg, som vil vurdere både den nåværende tilstanden og potensielle fremtidige problemer. De vil også vurdere faktorer som alder, generell helse, og risiko for komplikasjoner. Røntgenbilder brukes ofte for å hjelpe med å planlegge fjerningen og forstå de nøyaktige forholdene rundt visdomstennene.

Forskjellige Teknikker for Tanntrekking 

Tanntrekking er en vanlig tannlegeprosedyre, og teknikken som brukes kan variere avhengig av tannens tilstand, plassering i munnen, og den spesifikke situasjonen.  Her er noen av de mest brukte teknikkene:

 • Enkel Trekking:

Dette er den mest vanlige metoden for tanntrekking og brukes når tannen er synlig i munnen og lett tilgjengelig for tannlegen. Prosedyren innebærer:

Bruk av lokalbedøvelse for å bedøve området rundt tannen.

Bruk av et instrument for å løsne tannen fra det omkringliggende vevet og benet.

Fjerning av tannen med en tang.

Enkel trekking utføres vanligvis på tenner som er fullstendig frembrutt og har en enkel rotstruktur.

 • Kirurgisk Trekking:

Denne metoden brukes for mer komplekse tilfeller, som impakterte visdomstenner eller tenner som har brutt sammen under tannkjøttlinjen. Prosessen inkluderer:

Bruk av lokalbedøvelse, og i noen tilfeller sedasjon eller generell anestesi.

Å lage et snitt i tannkjøttet for å avsløre tannen og det omkringliggende benet.

Fjerning av ben som blokkerer tilgangen til tannroten.

I noen tilfeller, deling av tannen i mindre deler for å lette fjerningen.

Kirurgisk trekking kan kreve suturering (sting) for å lukke tannkjøttet etter prosedyren.

 • Seksjonering:

Dette er en teknikk som ofte brukes i forbindelse med kirurgisk trekking. Hvis tannen er spesielt vanskelig å fjerne, kan tannlegen dele tannen i mindre seksjoner. Dette gjør det lettere å fjerne hver del individuelt og kan redusere mengden av ben som må fjernes for å få tannen ut.

 • Fjerning av Flere Tenner:

I noen tilfeller, som ved forberedelse til proteser eller ortodontisk behandling, kan det være nødvendig å trekke flere tenner samtidig. Denne prosessen krever nøye planlegging for å sikre optimal heling og for å forberede munnen for videre behandling som proteser eller tannregulering.

Etterbehandling og restitusjon etter tanntrekking

Etterbehandling og restitusjon etter

Å ta godt vare på munnen og tennene etter en tanntrekking er avgjørende for å fremme heling og forebygge komplikasjoner. Her er noen viktige råd om hvordan du bør ta vare på tennene dine etter en tanntrekking:

Umiddelbart Etter Tanntrekking

- Unngå Å Forstyrre Området: Unngå å røre ved ekstraksjonsstedet med tungen eller fingrene, og unngå å spytte kraftig eller suge, da dette kan forstyrre blodproppen som er i ferd med å danne seg.

- Blødning og Trykkfasthet: Det er normalt med litt blødning etter tanntrekking. Bite forsiktig på en gasbindspad som er plassert over det ekstrakte området for å hjelpe med å kontrollere blødningen og fremme dannelsen av en blodpropp.

De Første Dagene Etter Tanntrekking

- Smerte og Hevelse: Noe smerte og hevelse kan oppstå etter prosedyren. Isposer kan hjelpe med å redusere hevelsen, og du bør ta smertestillende medisiner som foreskrevet av tannlegen din.

- Munnhygiene: Fortsett å pusse tennene og tannkjøttet som normalt, men unngå det ekstrakte området i de første 24 timene. Etter det, rengjør forsiktig rundt det området med en myk tannbørste.

- Mat og Drikke: Unngå varm mat og drikke umiddelbart etter tanntrekking. Spis myk mat og unngå å tygge på siden av ekstraksjonen. Unngå å drikke med sugerør, da dette kan forstyrre helingsprosessen.

Langsiktig Omsorg

- Unngå Tobakk: Unngå røyking eller bruk av tobakksprodukter, da dette kan forsinke helingen og øke risikoen for komplikasjoner.

- Følg Opp Med Tannlegen: Planlegg oppfølgingsbesøk med tannlegen din for å sikre at helingsprosessen forløper som den skal.

- Oral Hygiene: Fortsett med god oral hygiene, inkludert regelmessig pussing og tanntråd, for å opprettholde god munnhelse.

Pris for Tanntrekking

Kostnaden kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert tannens plassering, vanskelighetsgraden av prosedyren, og hvorvidt det er nødvendig med ytterligere behandling. 

Spørsmål og Svar

Hvor lenge blør man etter tanntrekking?

Etter tanntrekking kan det forekomme noe blødning, men dette bør stoppe etter noen timer. Det er viktig å følge tannlegens råd for å fremme helbredelse og unngå komplikasjoner.

Hva kan man spise etter tanntrekking?

Umiddelbart etter tanntrekking anbefales det å spise myk mat og unngå varme drikker. Dette hjelper helingsprosessen og unngår irritasjon av det ekstraherte området.

Hvor lenge vondt etter tanntrekking?

Noe smerte og ubehag er normalt etter tanntrekking, men dette bør gradvis avta i løpet av de første dagene. Tannlegen din kan anbefale smertestillende for å lindre smerten.

Tanntrekking er en viktig prosedyre for å opprettholde god munnhelse når en tann ikke kan reddes. Ved å forstå når det er nødvendig, hvordan du forbereder deg, og hva du bør gjøre etterpå, kan du bidra til en trygg og effektiv behandling og heling.

Relaterte Behandler

Bestill nå og få time samme dag

paperclip