Det tas røntgenbilder slik at tannlegen kan se kjevebenet og de delene av tennene som ikke er tydelige i munnen. Røntgen er ikke kontinuerlig grunnleggende etter at du har besøkt tannlegen. Midt i en kontroll eller undersøkelse vurderer tannlegespesialisten om det er nødvendig med røntgen for å avgjøre om det er sykdom i tennene eller kjevebenet. For eksempel oppstår karies regelmessig på vanskelig tilgjengelige steder. Vanlige røntgenbilder hjelper oss å skille kariesanfall (hulrom) tidlig, og minimerer dermed faren for infeksjoner og behovet for behandling. Røntgenstråler brukes dessuten for å screene utviklingen av sykdom i tennene eller kjevebenet, eller for å kontrollere at det spesifiserte resultatet er oppnådd etter rotbehandling.

Når tar man røntgen hos tannlegen?

Røntgenundersøkelsen som er mest regelmessig utført er den såkalte Bitewing, som viser tannkronene og delen av det tannbærende beinet. Bitewing tas rutinemessig under kontroller, eller når tannlegespesialisten mistenker at det er fasiliteter for hull i tennene som er vanskelig å komme til under vanlige kontroller. Dette kan for eksempel være på grunn av sjansen for at tennene er nær hverandre.

Oppdag et hull før det er for sent

Et hull, eller eller anlegg til et hull, , settes på bildet som et mørkere område i tannoverflaten. Dette kan kalles en karieslesjon. Hvis skaden går gjennom det ytterste laget av tannen (emaljen) og danner en motløshet, anbefales det å legge en fylling i tannen. I tilfelle skaden ikke går gjennom emaljen, kan den i noen få tilfeller forventes å utvikle seg. Etter 6 til 12 måneder vil tannlegen som regel ta et nytt bilde for å se på sjansen for at skaden er opphørt, eller i tilfelle den har blitt større.

Når er det vanligvis nødvendig med røntgen av tennene?

  • Før trekking av en tann.
  • Før, under og etter en rotfylling.
  • Før større behandlinger med for eksempel krone eller bro.
  • Ved innsetting av den endelige kronen, broen eller protesen.
  • Før og umiddelbart etter at et tannimplantat er satt inn.

Nå kan en panoramaskanning kan være nødvendig?

  • Før du fjerner visdomstennene.
  • Før og etter implantater settes inn.
  • Før behandling med avtagbare del- eller helproteser.

Er røntgenstråler farlige?

Vi får alle stråling dag for dag, både uendelig stråling fra verdensrommet og stråling fra bakken. Denne typen stråling kalles grunnstråling, og er sammenlignelig med røntgenstråler. Med en enkelt røntgenstråle får du stråling sammenlignet med 4–12 ganger grunnstrålingen. Som en stille, vil du selvfølgelig kunne velge å ikke trenge røntgenstråler, rettferdig som du vil kunne velge bort behandlingen. Uansett kan resultatet bli at tannlegen ikke er i stand til å gjennomføre en tilfredsstillende undersøkelse og behandling. Summen av stråling som er oppnådd under en undersøkelse av tenner og kjever hos tannlege regnes som så liten at en skadelig påvirkning ikke kan identifiseres.Relaterte Behandler

Bestill nå og få time samme dag

paperclip