ligger i en bemerkelsesverdig teknologi som har revolusjonert tannpleien: tannlege røntgen.

Denne avanserte bilde teknikken gir tannleger muligheten til å se dypt inn i tennene og kjeven, og avdekke skjulte problemer som ellers kunne forbli uoppdaget. I denne artikkelen skal vi dykke ned i verdenen av tannrøntgen, utforske hvordan det fungerer, hvem som oppfant det, og hvilke fordeler det kan gi for både tannleger og pasienter. 

Hva er Tannlege Røntgen?

Tannrøntgen er en bildeteknologi som brukes av tannleger for å få en detaljert oversikt over tennene, kjeven og tilstøtende vev. Disse røntgenbildene hjelper tannleger med å diagnostisere og behandle ulike tannproblemer som ikke er synlige med det blotte øye.

Tannlege Røntgen,

Hvem oppfant tannrøntgen og når?

Tannlege Røntgen ble oppfunnet av Wilhelm Conrad Röntgen, en tysk fysiker, som oppdaget røntgenstråler i 1895.

Röntgens oppdagelse revolusjonerte medisinsk diagnostikk, og innen få år etter hans oppdagelse begynte tannleger å bruke røntgenstråler for å undersøke tennene og munnen.

Dette gjorde det mulig for tannleger å diagnostisere og behandle tannproblemer mer effektivt ved å gi et klart bilde av tennenes indre strukturer.

Hva er fordelene med Tannlege Røntgen?

Tannrøntgen har mange fordeler, inkludert:

 • Tidlig diagnostisering av tannproblemer: Røntgenbilder kan avdekke problemer som karies, cyster, abscesser og benforandringer som ikke er synlige ved en vanlig tannundersøkelse. Dette gjør det mulig å starte behandling tidlig og unngå mer omfattende behandlinger senere.
 • Overvåkning av tannutvikling: Spesielt hos barn kan røntgenbilder brukes til å overvåke hvordan tennene vokser og utvikler seg. Dette er viktig for å sikre at permanente tenner kommer riktig på plass og for å oppdage eventuelle problemer tidlig.
 • Planlegging av tannbehandlinger: Røntgenbilder gir tannlegen viktig informasjon som er nødvendig for å planlegge behandlinger som rotfyllinger, tannimplantater og tannreguleringer. Dette bidrar til å gjøre behandlingene mer presise og effektive.
 • Påvisning av skjulte skader og sykdommer: Tannlege røntgen kan avsløre tannbrudd, sprekker og infeksjoner i rotkanalene som ikke kan sees med det blotte øye. Dette er spesielt viktig etter traumer eller ulykker som kan ha påvirket tennene.
 • Evaluering av benstruktur og kjever: Røntgenbilder gir detaljert informasjon om benstrukturen i kjeven, noe som er viktig for å vurdere tannhelse og planlegge kirurgiske inngrep, som for eksempel fjerning av visdomstenner eller plassering av implantater.
 • Forebygging av sykdom: Ved å oppdage problemer tidlig, kan tannlege røntgen bidra til å forebygge mer alvorlige tannsykdommer og redusere behovet for omfattende behandlinger. Dette sparer både tid og penger for pasienten.
OPG røntgen,

Hva kan tannrøntgen avdekke?

 • Panorama røntgen: Gir et bredt bilde av hele munnen, inkludert kjeven og alle tennene. Dette kan avsløre problemer som påvirker flere tenner eller kjeven som helhet.
 • Røntgen barnetenner: Brukes ofte for å overvåke utviklingen av både melketenner og permanente tenner hos barn. Dette sikrer at tennene vokser riktig og uten komplikasjoner.
 • Karies: Røntgenbilder kan vise karies som utvikler seg mellom tennene eller under eksisterende fyllinger, hvor det kan være vanskelig å oppdage med det blotte øye.
 • Infeksjoner og abscesser: Røntgenbilder kan avdekke infeksjoner i rotkanalene eller ved roten av tannen, samt abscesser som er samlinger av puss forårsaket av bakterielle infeksjoner.
 • Benforandringer og tap av benmasse: Røntgenbilder kan vise endringer i benstrukturen rundt tennene, noe som kan indikere periodontitt (en alvorlig tannkjøttsykdom) eller andre systemiske sykdommer.
 • Cyster og svulster: Tannrøntgen kan avsløre cyster og svulster i kjeven og omkringliggende vev, noe som er viktig for tidlig diagnose og behandling.
 • Tannbrudd og sprekker: Røntgenbilder kan oppdage små sprekker og brudd i tennene som ikke er synlige ved en visuell inspeksjon, spesielt etter traumer.
 • Tannstillings problemer: Røntgen kan avsløre problemer med tannstillingen og kjevens justering, noe som kan være nødvendig for ortodontisk behandling.
 • Rotfyllingskvalitet: Røntgenbilder kan kontrollere kvaliteten på en rotfylling og sikre at hele rotkanalen er fylt og fri for infeksjon.

Ved å bruke røntgenbilder kan tannlegen få en detaljert oversikt over tennenes tilstand hos både barn og tenner voksen, og dermed planlegge den beste behandlingen for å opprettholde god tannhelse.

OPG røntgen

OPG røntgen er en type panoramarøntgen som gir et helhetlig bilde av hele munnen, inkludert alle tennene, kjeven og nærliggende strukturer.

Dette er spesielt nyttig for å planlegge kirurgiske inngrep som fjerning av visdomstenner eller plassering av tannimplantater.

Ved å bruke OPG tannlege kan tannlegen oppdage skjulte problemer og få en bedre forståelse av pasientens tannhelse, noe som sikrer mer presis og effektiv behandling.

Tips for tannrøntgen,

Tips for tannrøntgen

Informer tannlegen din: Hvis du er gravid eller tror du kan være gravid, er det viktig å informere tannlegen din før du tar røntgenbilder.

Begrens eksponeringen: Selv om tannrøntgen er trygg, er det viktig å kun ta røntgenbilder når det er nødvendig.

Regelmessige kontroller: Oppretthold regelmessige tannkontroller for å sikre at tannproblemer oppdages tidlig.

Tannlege røntgen er et uvurderlig verktøy i moderne tannpleie, som hjelper tannleger med å diagnostisere og behandle tannproblemer tidlig og effektivt. Ved å bruke røntgenbilder kan tannleger få en detaljert oversikt over tennene og kjeven, noe som er avgjørende for å opprettholde god tannhelse.

Har du spørsmål om tannrøntgen eller trenger en tannlegeundersøkelse? Besøk oss på Estetika Tannklinikk. Våre erfarne tannleger er klare til å hjelpe deg med alle dine tannhelsebehov. Bestill en time i dag og sikre deg det beste innen tannpleie!

Spørsmål og svar

Hva er røntgen?

Røntgen er en bildeteknologi som brukes av tannleger for å få en detaljert oversikt over tennene, kjeven og tilstøtende vev.

Hvem oppfant røntgen?

Røntgen ble oppfunnet av Wilhelm Conrad Röntgen, en tysk fysiker, som oppdaget røntgenstråler i 1895.

Hvor mye koster røntgen?

Prisen på tannrøntgen kan variere avhengig av klinikken og typen røntgen som tas. For eksakte priser, ta kontakt med  Estetika Tannklinikk.

Relaterte Behandler

Bestill nå og få time samme dag

paperclip