Innholdsfortegnelse

Syreskader tenner utgjør et betydelig problem innen tannhelse, og påvirker ikke bare estetikken til vårt smil, men også dets funksjonalitet.

Forståelsen av hvordan man tidlig kan oppdage og effektivt behandle syreskader tenner er essensiell for å bevare sunne og robuste tenner.

Denne artikkelen tar for seg nøkkel aspektene ved syreskader tenner, med mål om å øke bevisstheten og kunnskapen om hvordan man best kan forebygge og håndtere dette alvorlige tannhelseproblemet.

Hva er Syreskader?

Syreskader, også kjent som dental erosjon, representerer en type skade hvor tannemaljen, det harde, beskyttende ytre laget av tennene, blir gradvis nedbrutt av syrer.

Denne typen skade fra syreskader tenner er alvorlig fordi den permanent kan endre tennenes utseende og struktur, noe som kan føre til betydelige tannproblemer som økt følsomhet og til og med tannråte over tid.

Derfor er det viktig å være oppmerksom på både eksterne og interne kilder til syre og ta skritt for å minimere deres påvirkning på tannhelsen for å beskytte mot syreskader tenner.

Syreskader Tenner,

Årsaker til syreskader tenner:

 • Diettens rolle: Det daglige inntaket av visse matvarer og drikker spiller en kritisk rolle i utviklingen av syreskader. Syrerike matvarer og drikker, som sitrusfrukter, tomater, epler, bær, brus, fruktjuice, og vin, er blant de største bidragsyterne til emaljeerosjon.  Disse syrene myker opp tannemaljen midlertidig og gjør den mer sårbar for slitasje.
 • Medisinske tilstander: Gastroøsofageal reflukssykdom er en tilstand hvor magesyre regelmessig flyter tilbake til spiserøret og munnen. Denne syren er langt sterkere enn de fleste eksterne kilder og kan raskt erodere tannoverflatene. Tilsvarende kan hyppig oppkast, som kan forekomme med spiseforstyrrelser som bulimi eller under graviditet, eksponere tennene for mage-syrer som dramatisk akselererer erosjonsprosessen.
 • Munnhygiene: God munnhygiene er avgjørende for å motvirke effektene av syrer etter mat og drikke. Dårlig munnhygiene kan tillate syrer å forbli i kontakt med tennene over lengre perioder, noe som øker risikoen for emaljeskader.
 • Spyttproduksjon og tørr munn: Spytt har en naturlig bufferende effekt som hjelper til med å nøytralisere syrer i munnen. En tilstand kjent som xerostomi, eller tørr munn, reduserer spyttproduksjonen og gjør tennene mer utsatt for syreangrep. Tørr munn kan være et resultat av visse medikamenter, medisinske tilstander eller naturlige aldringsprosesser.

Symptomer på syreskader tenner:

syreskader, tenner,
 • Økt følsomhet: Dette er et av de tidligste og mest vanlige tegnene på syreskader. Når emaljen eroderes, blir dentinet mer eksponert. Dette laget er mindre robust og mer porøst enn emaljen, og nærheten til nerveendene gjør at tennene blir mer følsomme mot temperaturvariasjoner og søte eller sure smaker. Følsomheten kan variere fra mild til alvorlig og kan være midlertidig eller mer vedvarende avhengig av erosjonens omfang.
 • Visuelle endringer: Erosjonen fører til fysiske endringer i tennenes utseende. Tannemaljen blir gradvis tynnere og kan se glassaktig ut. Tennene blir ofte mer gjennomsiktige, spesielt langs kantene. Dette kan være mest merkbart på de fremre tennene. I tillegg kan emaljens opprinnelige hvite farge endre seg til å bli mer gulaktig, ettersom det underliggende, mørkere dentinet blir mer synlig.
 • Fysiske forandringer: Tennenes form kan endres av erosjon. Kanter og hjørner kan bli mer avrundede, og overflaten kan føles grovere. I tillegg kan tyggeflatene bli flatere og tennene generelt kortere, noe som påvirker bittet og hvordan tennene møtes når man tygger.
 • Økt risiko for tannråte: Når emaljen er svekket, blir det lettere for bakterier å feste seg og danne plakk. Dette øker risikoen for tannråte fordi de beskyttende egenskapene til tannemaljen er redusert. Hulldannelse kan derfor skje raskere og mer omfattende enn normalt.
 • Sprø tannstruktur og sprekker: I de mest alvorlige tilfellene av syreskader kan tennene bli så svekkede at de lettere kan sprekke eller flise seg under normal bruk. Dette inkluderer alt fra små sprekker i emaljen til større brudd i tannen, noe som kan føre til akutte smerter og kreve omfattende tannbehandling.

Forebygging av syreskader tenner:

Forebygging av syreskader tenner,

For å forebygge syreskader, er det viktig å begrense inntaket av sure matvarer og drikker, opprettholde god munnhygiene ved å børste tennene med en myk tannbørste og fluoridtannkrem, og bruke fluoridskylling for å styrke emaljen, spesielt når det gjelder å beskytte mot slitt emalje.

Det er også viktig å besøke tannlegen regelmessig for rutinemessige kontroller og få vurdering og eventuell behandling av syreskader på tennene.

Tidlig intervensjon kan hjelpe med å forhindre ytterligere skade forårsaket av syre tenner.

Behandling av syreskader på tennene:

Behandling av syreskader på tennene,

Behandlingen for syreskader på tennene kan variere. Mildere tilfeller av syreskader tenner kan behandles med fluorterapi for å hjelpe med å reparere emalje tenner.

I mer alvorlige tilfeller av syreskader tenner  kan det være nødvendig å legge ny emalje på tennene gjennom tannrestaureringer som kompositt fyllinger eller kroner for å fikse tenner.

For å utvide behandlingsmulighetene for syreskader tenner, kan følgende alternativer vurderes avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og de spesifikke behovene til hver pasient:

 • Fluorterapi: Denne prosedyren utføres ved tannlegekontoret og involverer påføring av høykonsentrert fluorid direkte på tennene. Fluoriden spiller en kritisk rolle i å remineralisere tannemaljen, som er svekket av syreskader, og effektivt reduserer følsomheten som pasienter ofte opplever. Dette bidrar til å styrke tennene og beskytte mot videre skader.
 • Bonding eller komposittfyllinger: Når tannemaljen er tynnere eller mindre områder er skadet, kan tannlegen anvende en estetisk tiltalende komposittresin. Denne resin bindes direkte til de skadede overflatene og danner en beskyttende barriere mot ytterligere erosjon, samtidig som den forbedrer tannens visuelle utseende.
 • Kroner: For tennene som er alvorlig svekket eller skadet, kan en krone være nødvendig. Kroner dekker hele tannen og gjenoppretter dens originale form og funksjon. Denne behandlingen er essensiell for å bevare tannens strukturelle integritet og forhindre ytterligere skade eller tap av tannen.
 • Tanninnlegg: Dette er konservative behandlingsalternativer til full kroner, ideelle for tilfeller hvor skaden ikke fullt ut krever en heldekkende krone. Innlegg og onlays er skreddersydd i laboratorier for å passe nøyaktig til de skadede områdene, og tilbyr en sterk og holdbar restaurering som styrker tannens struktur.
 • Veneers: For pasienter som opplever estetiske bekymringer som følge av syreskader på fronttennene, kan porselensveneers være en effektiv løsning. Veneers er tynne skall av keramisk materiale som er nøye festet til de ytre overflatene av tennene, og tilbyr en umiddelbar forbedring i tannens utseende.
 • Regelmessig oppfølging: Etter behandlingen, er det avgjørende med regelmessige tannlegebesøk for å overvåke helsetilstanden til tennene og tilpasse forebyggende strategier. Dette sikrer langsiktig suksess av behandlingen og minimerer risikoen for nye syreskader. Disse tannlegebesøkene tillater også tidlig deteksjon av potensielle problemer og gjør det mulig å håndtere disse før de utvikler seg videre.

Pris for behandling av syreskader på tennene

syreskader behandling pris kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden og type behandling som kreves. Generelt kan kostnadene for syreskader tenner behandling pris variere fra enkle fluorterapier til mer komplekse prosedyrer som restaurering av tannemalje.

Å håndtere syreskader krever en integrert tilnærming som inkluderer både forebygging og behandling. Det er viktig å begrense eksponeringen for sure matvarer og drikker, opprettholde god munnhygiene, og regelmessig besøke tannlegen for kontroller og behandling av syreskader tenner.

For de som opplever symptomer på syreskader, tilbyr Estetika Tannklinikk en rekke behandlingsalternativer, fra fluorterapi til avanserte prosedyrer som veneers og kroner, skreddersydd for å gjenopprette både helse og estetikk til dine tenner.

Vil du sikre optimal helse for dine tenner og lære mer om hvordan du kan beskytte dem mot syreskader tenner? Ta kontakt med Estetika Tannklinikk i dag for en konsultasjon og få skreddersydde løsninger som passer nettopp dine behov. Beskytt smilene dine før det er for sent!

Spørsmål og svar

Hvordan fikse syreskader på tennene?

Behandling for å fikse syreskader tenner kan variere fra fluorterapi som hjelper med å reparere tannemalje, til å legge ny emalje på tennene gjennom tannrestaureringer som kompositt fyllinger eller kroner.

Hvordan ser syreskader på tennene ut?

Syreskader tenner fører til at tannemaljen blir tynnere og kan se glassaktig ut. Tennene blir ofte mer gjennomsiktige, spesielt langs kantene, og fargen kan endre seg til å bli mer gulaktig ettersom det underliggende dentinet blir mer synlig.

Hvordan unngå syreskader på tennene?

For å forebygge syreskader tenner er det viktig å begrense inntaket av sure matvarer og drikker, opprettholde god munnhygiene ved å børste tennene med en myk tannbørste og fluoridtannkrem, og bruke fluoridskylling for å styrke emaljen.

Hva er syreskader på tennene?

Syreskader tenner, også kjent som dental erosjon, er en form for tannskade hvor tannemaljen blir gradvis brutt ned av syre fra mat og drikke eller fra magesyrer som kommer opp i munnen.

Hva er årsaken til syreskader på tennene?

Årsaker til syreskader tenner inkluderer diettens rolle med inntak av syrerike matvarer og drikker, medisinske tilstander som gastroøsofageal reflukssykdom, og dårlig munnhygiene som lar syrer forbli i kontakt med tennene over lengre perioder.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip