Innholdsfortegnelse

Periodontitt: Et sunt tannkjøtt er avgjørende for en sunn munnhelse. Tannkjøttet spiller en kritisk rolle i å beskytte og støtte tennene våre. Derfor er omsorg for tannkjøttet og behandling av eventuelle sykdommer som oppstår, en av de viktigste prioriteringene for vår generelle helse. I denne essayet vil vi utforske betydningen av tannkjøttet, symptomer på tannkjøttsykdom, og hvordan du kan opprettholde og behandle dem i vår tannklinikk.

Viktigheten av tannkjøtt

Mange mennesker fokuserer på tennene når de tenker på en sunn munnhule, men tannkjøttet spiller faktisk en like viktig rolle. 

Tannkjøttet er ansvarlig for å beskytte tennene og støtte dem. Når tannkjøttet blir svekket eller syk, kan det føre til tannskader og til og med tap av tenner. Derfor er det viktig å opprettholde god tannkjøtthelse.

Hvis du opplever tannkjøttsproblemer, inkludert periodontitt, er det viktig å søke profesjonell hjelp for å bevare tannhelsen din. Estetika Tannklinikk Dental Clinic tilbyr omfattende behandling for periodontitt og hjelper deg med å opprettholde sunne tannkjøtt.

Hva er periodontitt?

Hva er periodontitt?

Periodontitt, er en betennelse i vevet som omgir tennene. Denne tilstanden påvirker primært tannkjøttet (gingiva), benet som støtter tennene, og det fibrøse bindevevet som holder tennene på plass i kjeven.

Periodontitt er en av de vanligste tannkjøttsykdommene, og det påvirker ofte voksne.

Periodontitt utvikler seg vanligvis som et resultat av langvarig oppbygging av plakk, en klebrig film dannet av bakterier og matpartikler på tannoverflaten. Plakk kan herde og danne tannstein, som er vanskelig å fjerne med vanlig tannpuss.

Symptomer på periodontitt 

Symptomer på periodontitt kan inkludere:

 • Rødt, hovent eller blødende tannkjøtt, spesielt når du børster tennene eller bruker tanntråd.
 • Tannkjøttslommer som har blitt dypere enn normalt.
 • Tannløsning eller løse tenner.
 • Tannkjøtt som trekker seg tilbake, og eksponerer tannens røtter.
 • Kronisk dårlig ånde.
 • Smerte eller ubehag når du tygger.
 • Smerte eller følsomhet kan også oppstå når tannkjøttet blir berørt eller når man spiser eller drikker noe varmt eller kaldt.
 • I tillegg til disse symptomene kan periodontitt også forårsake at tennene blir skjeve eller flytter seg, og det kan også forårsake endringer i pasientens bitt.
 •  I noen tilfeller kan det også oppstå abscesser eller pusfylte lommer rundt tannen. 
 • Smerte eller følsomhet kan også oppstå når tannkjøttet blir berørt eller når man spiser eller drikker noe varmt eller kaldt.
 • Periodontitt kan være mild til alvorlig, og i sine mest alvorlige former kan det føre til tanntap. 

Hvordan vi behandler periodontitt på Estetika Tannklinikk?

Hvordan vi behandler periodontitt på Estetika Tannklinikk?

Estetika Tannklinikk tilbyr ulike behandlingsmetoder for å bekjempe gingivitt og forbedre munnhelsen din:

 • Grundig undersøkelse av tannkjøttet og tennene:

 Dette gjøres for å identifisere omfanget av sykdommen og eventuelle underliggende årsaker. Basert på disse funnene vil tannlegen kunne anbefale riktig behandling.

Profesjonell tannrensing eller skalering og rotglatting:

 Dette innebærer fjerning av plakk og tannstein som har bygget seg opp på tennene og tannkjøttet. Tannlegen bruker spesielle instrumenter for å fjerne dette skadelige belegget og polerer tennene.

 • Forbedre dine daglige tannpleierutiner:

I tillegg til profesjonell tannrensing kan tannlegen eller tannpleieren anbefale deg å endre eller forbedre dine daglige tannpleierutiner. Dette kan inkludere å bruke en myk tannbørste og en antibakteriell munnskyll. Tannlegen vil demonstrere riktig pusseteknikk og gi deg råd om riktig munnhygiene.

 • Antibiotikabehandling:

For mer alvorlige tilfeller av gingivitt kan antibiotikabehandling være nødvendig. Antibiotika kan forskrives for å bekjempe infeksjonen og redusere betennelse i tannkjøttet. Denne behandlingen er vanligvis kombinert med profesjonell tannrensing og forbedret munnhygiene.

 • Kirurgisk behandling:

I noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk behandling for å behandle alvorlig gingivitt. Dette kan inkludere tannkjøttkirurgi for å fjerne betent vev eller kirurgi for å rette opp tannkjøttlommer som har dannet seg rundt tennene. Tannlegen vil vurdere din tilstand nøye og foreslå den beste kirurgiske behandlingen for deg.

Grunnleggende tips for å opprettholde sterke og sunne tannkjøtt

Grunnleggende tips for å opprettholde sterke og sunne tannkjøtt

For å opprettholde sunne tannkjøtt og forebygge periodontitt er det flere viktige tips som kan hjelpe:

1. Børst tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem.

2.  Reduser inntaket av sukker og karbohydrater, da disse kan øke risikoen for periodontitt.

3. Unngå tobakksprodukter, da de kan forverre periodontitt.

4.Bruk tanntråd daglig for å fjerne plakk mellom tennene.

5. Få regelmessig tannlegeundersøkelse og rengjøring for å oppdage og behandle periodontitt i tide.

Tannkjøttet av avgjørende betydning for vår munnhelse. Det er ansvarlig for å beskytte og støtte tennene våre, og derfor er omsorg for tannkjøttet en essensiell del av vår generelle helse. Å forstå symptomene på tannkjøttsykdom og vite hvordan man kan opprettholde og behandle dem i en tannklinikk er av stor betydning for å sikre et sunt smil og en god livskvalitet. Ved å prioritere tannkjøttshelse kan vi opprettholde sterke og sunne tenner som vil tjene oss godt i årene som kommer.

Hvis du mistenker at du har periodontitt eller trenger profesjonell hjelp med tannkjøttproblemer, er Estetika Tannklinikk Dental Clinic klar til å hjelpe deg. Vårt erfarne team vil gi deg nødvendig diagnose og planlegge behandling basert på dine individuelle behov. Med riktig behandling og regelmessig oppfølging kan du opprettholde sunne tannkjøtt og forhindre alvorlig tannkjøttsykdom som periodontitt.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip