Innholdsfortegnelse

Tannkjøttbetennelse, en tilstand som påvirker mange og kan føre til alvorlige tannhelseproblemer, den er et viktig tema i dagens tannhelse. Denne tilstanden, ofte oversett, kan ha betydelige konsekvenser hvis den ikke behandles. Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om periodontitt – symptomer og årsaker pluss effektive behandlingsmetoder og forebyggende tiltak.

Hva er tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse, gingivitt, sår i tannkjøttet

Tannkjøttbetennelse, kjent som periodontitt i medisinske termer, er en vanlig oraleproblem som mange mennesker utsettes for. Denne tilstanden oppstår når tannkjøttet rundt tennene blir betent, ofte som et resultat av plakkoppbygging og bakteriell infeksjon.

Tannkjøttbetennelse symptomer inkluderer rødhet, hevelse, og noen ganger blødning under tannpuss eller bruk av tanntråd. Tannkjøttsmerter kan også oppstå, men mange mennesker opplever ikke smerter i de tidlige stadiene av periodontitt, noe som kan gjøre det vanskelig å oppdage uten regelmessige tannlegebesøk.

Symptomer på tannkjøttbetennelse:

 • Rødhet og hevelse i tannkjøttet:

Et av de første og mest synlige tegnene på denne tannkjøttsykdommen er rødhet og hevelse. Dette skyldes inflammasjon forårsaket av bakteriell aktivitet og plakkdannelse langs tannkjøttet.

 • Sår i Tannkjøttet:

Sårhet kan oppstå som et symptom på denne tilstanden. Dette kan føre til ubehag, spesielt når man spiser eller børster tennene.

 • Blødning Under Tannbørsting eller Bruk av Tanntråd:

Blødning fra tannkjøttet, spesielt under tannbørsting eller bruk av tanntråd, er en av de mest merkbare indikatorene. Selv om mange tror at litt blødning under tannpleie er normalt, kan det faktisk være et tidlig tegn på inflammasjon i tannkjøttet.

 • Dårlig Ånde :

Dårlig ånde, eller halitose, kan være et vanlig symptom. Dette skyldes bakterier som er til stede i plakket  som forårsaker betennelsen.

 • Følelse av Løse Tenner:

Noen kan oppleve at tennene deres føles løse, Kan være et tegn på videre utvikling av betent tannkjøtt.

 • Tannkjøttet Trekker seg Tilbake:

Tannkjøtt som trekker seg tilbake, noe som gjør tennene ser lengre ut, kan også være et symptom.

 • Endringer i bittet:

En forandring i hvordan tennene passer sammen når man biter sammen, kan være et tegn på alvorlig tilstand i tannkjøttet.

Det er viktig å merke seg at mens noen av disse symptomene kan være milde og lett å overse, bør enhver endring i munnhelsen tas på alvor.

Årsaker til tannkjøttbetennelse:

Årsaker til, sår i tannkjøttet,

Den mest utbredte årsaken til problemer i tannkjøttet, inkludert inflammasjon, er dårlig munnhygiene. Uten tilstrekkelig og regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd, samler bakterier og matrester seg på tennene og danner plakk. Over tid kan denne plakken herde til tannstein, noe som ytterligere irriterer og inflammerer tannkjøttet.

Flere andre faktorer spiller også en rolle i utviklingen av tannkjøttsykdommer. Blant disse er røyking en av de mest signifikante risikofaktorene. Røyking påvirker ikke bare den generelle helsen, men reduserer også tannkjøttets evne til å helbrede og gjenopprette seg selv, noe som øker risikoen for tannkjøttsykdommer.

Diabetes er en annen viktig faktor, da denne tilstanden kan redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, inkludert de som påvirker munnhulen. Personer med diabetes har derfor en høyere risiko for å utvikle tannkjøttsykdommer.

Visse medisiner kan også ha en innvirkning på munnhelsen. Noen medisiner reduserer spyttproduksjonen, noe som kan føre til  tørrhet i munnen og økt risiko for plakkdannelse. Andre medisiner kan forårsake unormal vekst av tannkjøttvev, noe som gjør det vanskeligere å holde tennene og tannkjøttet rent.

Genetisk predisposisjon spiller også en rolle, ettersom noen individer kan være genetisk mer utsatt for tannkjøttsykdommer enn andre. Dette betyr at selv med god munnhygiene, kan noen mennesker fortsatt ha en høyere risiko for tannkjøttsykdommer.

Stress er en annen viktig faktor som ofte overses. Langvarig stress kan påvirke kroppens immunforsvar og dermed redusere evnen til å bekjempe infeksjoner, inkludert de som påvirker tannkjøttet.

Tannkjøttbetennelse Behandling

Tannkjøttbetennelse Behandling,
 • God Munnhygiene:
  Grunnlaget for behandling av tannkjøttbetennelse starter med god munnhygiene. Dette innebærer å børste tennene minst to ganger daglig med en fluortannkrem. Riktig børsteteknikk er viktig for å fjerne plakk effektivt uten å skade tannkjøttet.
 • Riktig Børsteteknikk:
  Det er viktig å bruke en myk tannbørste og børste med lette, sirkulære bevegelser for å unngå skade på tannkjøttet. Tannbørsten bør holdes i en vinkel på 45 grader mot tannkjøttet for optimal rengjøring.
 • Regelmessig Bruk av Tanntråd:
  Daglig bruk av tanntråd er essensielt for å fjerne plakk og matpartikler mellom tennene, hvor en tannbørste ikke når. Dette bidrar til å redusere risikoen for periodontitt.
 •  Profesjonell Tannrens:
  Regelmessig besøk til tannlegen for profesjonell tannrens er viktig for å fjerne tannstein, som ikke kan fjernes ved vanlig tannbørsting. Tannlegen vil også kunne identifisere og behandle tidlige tegn på tannkjøttbetennelse.
 • Antibakterielle Munnskyllevann:
  I noen tilfeller kan tannleger anbefale bruk av antibakterielle munnskyllevann.
  Dette  kan bidra til å bekjempe betennelse i tannkjøttet. Bidra til å redusere mengden av skadelige bakterier i munnen.
 • Antibiotika:
  For mer alvorlige tilfeller av periodontitt, eller når standard behandlinger ikke er tilstrekkelige, kan tannleger foreskrive antibiotika. Dette kan være i form av munnskyll, tabletter, eller en lokal applikasjon direkte på tannkjøttet.
 • Regelmessige Tannlegekontroller:
  Vedvarende tilsyn av en tannlege er viktig for å overvåke tilstanden til tannkjøttet og sikre at behandlingen er effektiv. Tannlegen kan justere behandlingen basert på fremgangen og gi ytterligere anbefalinger om nødvendig.
 • Livsstilsendringer:
  Som å slutte å røyke, opprettholde et balansert kosthold, og redusere stressnivået, er også viktig. Husk at periodontitt tilheler seg aldri, den vedvarer livet ut og pasienten må være klar over oppfølging selv om alt ser bra ut og man ikke har noen symptomer. 

Tips for å forebygge tannkjøttbetennelse:

Tips for å forebygge,
 • Regelmessige Tannlegebesøk:

Hyppige tannlegebesøk, minst to ganger i året, er viktig for å oppdage og behandle eventuelle tidlige tegn på tannkjøttsykdom. Profesjonell rengjøring kan fjerne plakk og tannstein som ikke kan fjernes ved vanlig børsting og bruk av tanntråd.

 • Regelmessig Tannpuss:

Det første og mest grunnleggende steget i å forebygge periodontitt er å pusse tennene minst to ganger om dagen, helst etter måltider. Bruk en fluortannkrem og en myk tannbørste for å unngå skade på tannkjøttet. Riktig børsteteknikk er nøkkelen til å fjerne plakk effektivt.

 • Bruk av Tanntråd:

Daglig bruk av tanntråd er avgjørende for å fjerne matpartikler og plakk som samler seg mellom tennene og under tannkjøttet, hvor tannbørsten ikke når. Dette hjelper til å forhindre oppbygging av plakk og tannstein, som er hovedårsakene til tannkjøttbetennelse.

 • Bruk av Tannbørster med Myk Børste:

Velg tannbørster med myk bust for å unngå å irritere tannkjøttet. Harde børster kan skade tannkjøttet og bidra til tilbaketrekking av tannkjøttet.

 • Balansert Kosthold:

 Et balansert kosthold rikt på vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C og kalsium, er viktig for god munnhelse. Unngå overdreven inntak av sukkerrike og sure matvarer som kan bidra til karies og periodontitt.

 • Unngå Røyking og Tobakk:

Røyking og bruk av tobakksprodukter øker risikoen for tannkjøttbetennelse betydelig. Disse vanene bør unngås for å opprettholde god munnhelse.

 • Tilførsel av Fluor:

Bruk av fluorskyll eller fluortilskudd, som anbefalt av en tannlege, kan bidra til å styrke tennene og forhindre sykdommer  som også kan påvirke tannkjøttet.

 • Regelmessig Hydrering:

Å holde seg hydrert ved å drikke nok vann i løpet av dagen bidrar til å opprettholde spyttproduksjonen, som er viktig for å skylle bort matrester og bakterier, og dermed redusere risikoen for tannkjøttbetennelse.

 • Oppmerksomhet ved Tannkjøttsmerter og Hevelse:

Hvis du opplever vondt i tannkjøttet eller har hovent tannkjøtt, er det viktig å ta dette på alvor. Dette kan være tidlige tegn på tannkjøttproblemer som krever oppmerksomhet og behandling.

 • Stresshåndtering:

Høye stressnivåer kan påvirke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, inkludert de som påvirker tannkjøttet. Effektiv håndtering av stress gjennom øvelser, meditasjon eller andre teknikker kan derfor bidra til bedre munnhelse.

Estetika Tannklinikk og Tannkjøttbetennelse:

tannlegevakt-Bergen, Estetika Tannklinikk,

Estetika Tannklinikk tilbyr et bredt spekter av behandlinger for pasienter med tannkjøttbetennelse, inkludert tilpassede tannrensprogrammer og avanserte tannbehandlinger, for å sikre at pasientene oppnår best mulig resultat for sin munnhelse.

Det er en tilstand som krever oppmerksomhet og omsorg. Ved å forstå symptomer, årsaker, og tilgjengelige behandlinger, kan du ta skritt for å bevare din munnhelse. Husk at regelmessig tannpleie og tannlegebesøk er essensielt for å forebygge og behandle periodontitt. Med riktig omsorg og behandling, kan du opprettholde et sunt smil og god generell helse.

Spørsmål og svar:

Hva er gingivitt?

Hva er gingivitt,

Dette er en tilstand hvor tannkjøttet blir betent, ofte på grunn av plakk og bakterier. Det er et tidlig tegn på tannkjøttsykdom og kan forårsake symptomer som rødhet, hevelse, og blødning.

Hvilke er de vanligste symptomene på denne tilstanden?

Symptomer inkluderer rødhet og hevelse i tannkjøttet, sår i tannkjøttet, blødning under tannbørsting eller bruk av tanntråd, dårlig ånde, følelse av løse tenner, og tilbaketrekking av tannkjøttet.

Når trekker tannkjøttet seg tilbake?

Nar trekker tannkjottet seg tilbake

Tilbaketrekking av tannkjøttet skjer ofte ved langvarig inflammasjon. Skade på tannkjøttet fører til at det trekker seg unna tennene, noe som kan øke tannfølsomheten.

Hvordan styrke tannkjøttet?

God munnhygiene, inkludert riktig tannpuss og bruk av tanntråd, er essensielt. Et sunt kosthold med nok vitamin C og god hydrering styrker også tannkjøttet. Unngåelse av røyking og regelmessige tannlegebesøk er også viktig.

Hvordan bli kvitt tannkjøttbetennelse?

Hvordan bli kvitt tannkjøttbetennelse

Behandling inkluderer god munnhygiene og profesjonell tannrens. I noen tilfeller kan det være nødvendig med bruk av antibakterielle munnskyllevann eller antibiotika, som anbefalt av tannlege.

Hvor lang tid tar det å behandle tannkjøttbetennelse?

Behandlingstiden varierer avhengig av tilstandens alvorlighetsgrad. Mange opplever forbedring innen få uker, mens mer alvorlige tilfeller kan kreve lengre tid. Vedlikeholdsbehandling er viktig for å unngå tilbakefall. 

Hvordan kan Estetika Tannklinikk hjelpe de med tannkjøttbetennelse?

Estetika Tannklinikk tilbyr et bredt spekter av behandlinger, inkludert tilpassede tannrensprogrammer og avanserte tannbehandlinger, for å sikre optimal munnhelse for sine pasienter.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip