Innholdsfortegnelse

Tannhelse er grunnleggende for vårt generelle velvære, og bruk av tanntråd spiller en avgjørende rolle i den daglige munnpleien.

Selv om mange bruker den regelmessig, er det fortsatt usikkerhet om det er best å flosse før eller etter tannbørsten.

Denne artikkelen utforsker ikke bare funksjonen og historien til den, men gir også en detaljert guide til riktig bruk og de forskjellige typene som er tilgjengelige på markedet, for å maksimere effektiviteten av din rutine.

tanntråd

Hva er tanntråd, og hva er dens funksjon?

Tanntråd er et tynt fiberbånd, vanligvis laget av plast eller nylon, som brukes til å fjerne matrester og plakk fra mellom tennene hvor en tannbørste ikke når.

Funksjonen til tanntråd er å forbedre munnhygienen ved å rense de trange rommene mellom tennene og langs tannkjøttslinjen. Dette bidrar til å forebygge tannråte, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde ved å fjerne bakterier og matpartikler som kan samle seg i disse områdene.

Historien til tanntråd

Bruken av tanntråd kan spores tilbake tusenvis av år.  Allerede i oldtiden brukte mennesker ulike materialer, som silke eller dyrehår, for dette formålet.

Den moderne versjonen av disse produktene, slik vi kjenner dem i dag, ble imidlertid ikke vanlig før på 1800-tallet, da silketråd ble masseprodusert for dental hygiene.

Siden den gang har produkter for rengjøring mellom tennene blitt en uunnværlig del av tannpleier rutinen for millioner av mennesker over hele verden.

vann tanntråd,

Den beste måten å bruke tanntråd på

For å oppnå best mulig resultat av den, er det viktig å bruke riktig teknikk. Her er trinnene du bør følge:

  1. Riv av en lengde på omtrent 45-50 centimeter av den og vikle den rundt fingrene på begge hendene. La det være omtrent 2-3 centimeter mellom fingrene for å ha god kontroll.
  2. Før den forsiktig mellom tennene ved hjelp av en sagbevegelse. Unngå å snappe den, da dette kan skade tannkjøttet.
  3. Når den er mellom tennene, bør du lage en C-formet bue rundt hver tann og forsiktig skrape oppover og nedover for å fjerne plakk og matrester.
  4. Gjenta denne prosessen for hver tann, inkludert baksiden av de bakerste tennene.
tannpirker med tanntråd

Hva er best: Å bruke tanntråd før eller etter tannpussing?

Å bruke tanntråd før man pusser tennene anbefales av mange tannpleiere som en effektiv metode for å forbedre munnhygienen.

Ved å fjerne plakk og matrester som har samlet seg mellom tennene, forbereder tanntråden munnen for en grundigere børsting.

Dette lar tannbørsten nå og rense overflater som ellers kan være vanskelig tilgjengelige, samtidig som tannkremen kan trenge dypere inn i tannkjøttet og mellomrommene for en bedre effekt.

I motsatt rekkefølge, der man børster først og bruker tanntråd etterpå, kan rester av mat og plakk bli liggende til neste puss, noe som kan føre til økt oppbygging av plakk.

Forskning viser at fluor i tannkremen arbeider mer effektivt når overflaten er renset med tanntråd først, noe som understreker viktigheten av denne rekkefølgen for optimal tannhelse.

tanntråd barn

Hva er de ulike typene tanntråd?

  • Vann tanntråd (vann flosser): Dette er en enhet som bruker en stråle av vann under trykk til å rense mellom tennene og under tannkjøttslinjen. Den er effektiv for å fjerne plakk og matrester og er et godt alternativ for personer med tannregulering eller broer.
  • Elektrisk tanntråd: Enheten bruker vibrerende eller roterende bevegelser for å fjerne plakk mellom tennene mer effektivt enn vanlig manuell tanntråd. Den er enkel å bruke og kan være spesielt nyttig for personer med begrensede motoriske ferdigheter.
  • Tannpirker med tanntråd (floss picks): Dette er engangs redskaper som kombinerer en tannpirker og tanntråd på et håndtak. De er praktiske for bruk på farten og kan gjøre det enklere å nå bak tennene.
  • Tanntråd for barn: Spesielt designet for å være skånsom mot barns munn, kan denne tanntråden komme i morsomme farger og smaker for å motivere barn til regelmessig bruk.
  • Tanntråd med skaft (floss holder): Tanntråd montert på et håndtak som gjør det lettere å kontrollere og nå alle områder i munnen, spesielt for de som synes det er vanskelig å bruke vanlig tanntråd.

Samlet sett er regelmessig bruk av tanntråd en uunnværlig del av en omfattende tannpleie rutine.

Enten man velger å flosse før eller etter tannbørsting, er det viktig å integrere denne praksisen i daglig munnhygiene for å fjerne plakk, forhindre tannkjøttsykdommer og opprettholde frisk pust.

Ved å velge riktig type tanntråd for dine behov og følge de riktige teknikkene, kan du sikre at tennene og tannkjøttet ditt forblir sunt. Husk, en liten innsats hver dag kan føre til store fordeler for din tannhelse.

Spørsmål og svar

Hvor ofte bør man bytte tanntråd?

Det er anbefalt å bruke en ren del av tanntråden for hver tann når man flosser. Dette betyr at etter å ha brukt tanntråden mellom to tenner, bør du justere tanntråden slik at du bruker en ren del for de neste tennene.
Dette forhindrer overføring av plakk og bakterier fra ett område til et annet og sikrer at hver tann blir grundig renset.

Hvordan bruker man tanntråd riktig?

Klipp et stykke på ca. 45-50 cm, vikle endene rundt midtre fingrene, og bruk en ren del for hver tann. Skyv tanntråden forsiktig opp og ned langs tannens side og under tannkjøttkanten.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip