Estetika Tannklinikk logo,

tannregulering er mer enn en estetisk forbedring; det er en kritisk komponent for å opprettholde god munnhelse. Den hjelper til med å rette opp bittproblemer og tannstillingsfeil, som kan påvirke både utseendet og funksjonaliteten til tennene dine. Med denne behandlingen kan man oppnå et harmonisk smil som også fremmer bedre oral helse.

Hva er tannregulering?

Tannregulering er en essensiell ortodontisk behandling som forbedrer tennenes og kjevens posisjon. Tannregulering er effektiv for å korrigere ulike tannstillingsfeil som overbitt, underbitt, kryssbitt, og tanntrang, og er avgjørende for både funksjonalitet og estetikk.

Typer av Tannregulering

1. Tradisjonell Bøyle 

Denne klassiske formen består av metallbraketter festet til tennenes overflate og koblet sammen med en wire. Justeres periodisk av en kjeveortoped for å flytte tennene gradvis til ønsket posisjon. Svært effektiv for en rekke tannstilling problemer og er et populært valg for både barn og voksne.

2. Usynlig 

Ofte kjent under merkenavnet Invisalign, består denne typen av en serie gjennomsiktige, avtagbare plastskinner skreddersydd for hver enkelt pasients tenner. Populær blant voksne som ønsker en diskret behandlingsmetode. Best egnet for pasienter med mindre alvorlige tannstilling problemer.

3. Keramiske Braketter

Funksjoner likt den tradisjonelle bøylen, men brakettene er laget av et gjennomsiktig eller tannfarget materiale, gjør dem mindre synlige.

4. Lingual 

Består av braketter og wire festet på baksiden av tennene, gjør dem usynlige når man smiler. Ideell for de som ønsker en skjult behandlingsmetode.

Fordeler med Tannregulering,

Fordeler med Tannregulering

  • Forbedret tannhelse: Rette tenner er enklere å rengjøre og reduserer risikoen for tannsykdommer.
  • Forbedret tyggefunksjon: Korrekt justerte tenner bidrar til mer effektiv tygging.
  • Estetisk utseende: Et vakkert smil forbedrer selvtilliten.
  • Forebygging av Langsiktige Helseproblemer: Korrigering av bittproblemer kan forhindre tannslitasje og kjevesmerter.

Hvem trenger Tannregulering?

Denne behandlingen er viktig for oral helse og estetikk. Behovet varierer, men det finnes flere vanlige grunner til at personer kan trenge den.

1. Voksne med Tannstillingsfeil

Kosmetisk Korreksjon: Voksne som ønsker forbedring av tennenes estetikk, kan ha nytte av tannregulering.

Ubehandlede Tannproblemer: Voksne som ikke fikk nødvendig tannregulering som barn, kan velge å korrigere tannstillingsfeil i voksen alder.

2. Personer med Bittproblemer

Overbitt eller Underbitt: Overbitt (når øvre tannrekke stikker ut over den nedre) og underbitt (når nedre tannrekke stikker ut over den øvre) kan kreve ortodontiske.

Kryssbitt og Åpent Bitt: Kryssbitt (misforhold mellom øvre og nedre tannrekker) og åpent bitt (hvor tennene ikke møtes når munnen er lukket) er andre bittproblemer som ofte behandles med tannregulering.

3.  Tanntrang og Tannspredning

Tanntrang: Oppstår når det er for liten plass i kjeven, og tennene overlapper hverandre.

Tannspredning: Store mellomrom mellom tennene kan også kreve korreksjon.

4. Barn og Ungdom

Tidlig Evaluering: Det anbefales at barn får en kjeveortopedisk evaluering rundt 7-årsalderen for å identifisere eventuelle tannstillingsfeil eller bittproblemer.

Forebyggende Behandling: Tidlig tannregulering kan forebygge mer komplekse tannproblemer senere i livet.

5.Etter Tannskader eller Sykdommer

Tannskader: Skader som påvirker tennenes posisjon kan kreve ortodontiske som en del av rehabiliteringen.

Periodontale Sykdommer: Etter behandling av tannkjøttsykdommer kan noen pasienter trenge tannregulering for å korrigere endringer i tannstillingen.

Behandlingsprosess

Behandlingen starter med en konsultasjon hos en kjeveortoped, som vurderer dine behov og anbefaler passende tannregulering. Varigheten varierer fra 6 måneder til 2 år, avhengig av tilfellets kompleksitet.

Vedlikehold og Omsorg 

Når du har fått  ortodontiske, er det viktig å ta godt vare på den for å sikre at behandlingen er så effektiv som mulig og for å unngå eventuelle komplikasjoner. Her er noen viktige tips for vedlikehold og omsorg:

  • Grundig Rengjøring

Tannbørsting: Det er essensielt å pusse tennene grundig minst to ganger om dagen. Bruk en myk tannbørste og tannkrem med fluor. Tannbørsten bør holdes i en 45-graders vinkel mot tannkjøttet og brakettene.

Tanntråd: Bruk spesialdesignede flosser eller flossetråder for tannregulering for å rengjøre mellom tennene og under wiren daglig.

Munnvann: Et fluoridholdig munnvann kan hjelpe med å redusere risikoen for tannråte og tannkjøttsykdommer.

  • Riktig Kosthold

Unngå visse matvarer: Harde, klebrige og seige matvarer kan skade brakettene og wirene. Eksempler inkluderer nøtter, karameller, tyggegummi og harde grønnsaker (som ikke er kuttet i små biter).

Forsiktighet med sukkerholdig mat og drikke: For å redusere risikoen for tannråte, begrens inntaket av sukkerholdige matvarer og drikker.

  • Beskyttelse under Fysisk Aktivitet

Munnbeskytter: Dersom du deltar i sport eller fysiske aktiviteter, bruk en munnbeskytter for å beskytte tannreguleringen og tennene mot eventuelle skader.

  • Tannlegebesøk

Fortsett med regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og sjekk av tannhelsen.

Hvis en brakett løsner eller en wire brytes, kontakt kjeveortopeden umiddelbart for en reparasjonsavtale.

Tannregulering Pris

Prisen på varierer basert på behandlingstype og kompleksitet. Ved Estetika Tannklinikk tilbyr vi konkurransedyktige priser og transparente kostnadsoverslag for både tradisjonell og usynlig tannregulering.

Tannregulering i Bergen

Estetika Tannklinikk i Bergen tilbyr lokalbefolkningen tilgang til førsteklasses tannreguleringstjenester. Våre tannleger er dedikert til å tilby den høyeste kvaliteten på behandling og pasientpleie.

Tannregulering er en verdifull investering i din munnhelse og generelle velvære. Med moderne ortodontiske løsninger er det nå enklere og mer komfortabelt enn noensinne å oppnå det perfekte smilet. Hos Estetika Tannklinikk er vi forpliktet til å gi deg det beste innen ortodontisk behandling. Ta kontakt med oss for en personlig konsultasjon og start reisen mot ditt perfekte smil.

spørsmål og svar

Hvor mye koster tannregulering?

Hvor mye koster tannregulering,

Prisen varierer avhengig av behandlingstype og individuelle behov. Tradisjonell bøyle ortodontiske er ofte rimeligere enn usynlig. Ved Estetika Tannklinikk tilbyr vi transparente prisoverslag og konkurransedyktige priser for alle våre tannreguleringstyper.

Hvor lenge må man ha tannregulering?

Hvor lenge må man ha tannregulering,

Behandlingstiden varierer avhengig av kompleksiteten i tilfellet. Gjennomsnittlig varer behandlingen fra 6 måneder til 2 år. Regelmessige kontroller og justeringer er nødvendige for å oppnå de beste resultatene.

Hvordan fungerer tannregulering?

Hvordan fungerer tannregulering

Tannregulering fungerer ved forsiktig å bruke trykk for å flytte tennene til riktig posisjon over tid. Dette oppnås gjennom bruk av braketter, wire, og i noen tilfeller, avtagbare plastskinner. Prosessen overvåkes og justeres av kjeveortopeden gjennom hele behandlingen.

Hva kan du forvente når du tar tannregulering?

Hva kan du forvente nar du tar tannregulering

Når du begynner med  ortodontiske, kan du forvente en periode med tilpasning og en viss grad av ubehag når tennene begynner å flytte seg. God munnhygiene er viktig, og du må unngå matvarer som kan skade tannreguleringen. Regelmessige besøk til kjeveortopeden er nødvendige for å overvåke fremgangen og gjøre nødvendige justeringer.

Vi bryr oss og svarer deg så fort vi kan

Appointment form

Bestill nå og få time samme dag

tannlege i Bergen