Innholdsfortegnelse

Tannfylling er en fundamental prosedyre i tannpleien, avgjørende for å restaurere tenner skadet av karies eller traumer. Denne behandlingen bidrar ikke bare til å gjenopprette tannens estetikk og funksjon, men spiller også en viktig rolle i å opprettholde munnhelsen.

Denne artikkelen gir en kort oversikt over nødvendigheten av tannfyllinger, de ulike typene som finnes, behandlingsprosessen, og vedlikeholdstips for å sikre langvarig resultat.

Hva er en tannfylling?

Er en tannbehandlingsmetode som brukes for å reparere og gjenopprette en tann som har blitt skadet av karies (tannråte) eller fysisk skade, som et brudd eller en sprekk.

Når en tann utvikler karies, fører det til at deler av tannen brytes ned og danner et hull (kavitet).

Uten behandling kan dette hullet bli større og forårsake smerte, infeksjon og til og med tap av tannen.

Tannfylling,

Hvorfor fylles tenner?

Tannfyllinger brukes for å reparere skader på tenner, vanligvis forårsaket av karies eller brudd. Når en tann er skadet, kan bakterier trenge inn og forårsake ytterligere ødeleggelse.

En fylling hjelper med å gjenopprette tannens form, funksjon og utseende, samtidig som den forhindrer fremtidig forfall.

Ulike typer tannfyllinger

 • Amalgam: Sterkt og holdbart materiale, ofte brukt på baktenner.
 • Kompositt: Tannfarget fyllingsmateriale som brukes for å oppnå et naturlig utseende.
 • Gull: Langvarig og holdbart, men mer kostbart enn andre materialer.
 • Porselen: Også tannfarget og motstandsdyktig mot flekker, men kan være dyrere.

Tannfyllingsprosess

Tannfyllingsprosessen involverer flere trinn:

 • Bedøvelse av det berørte området for å forhindre smerte under prosedyren.
 • Fjerning av det skadede eller råtne tannmaterialet.
 • Rengjøring av det berørte området for å forberede det for fyllingen.
 • Påføring av fyllingsmaterialet til hullet og forming av dette for å gjenopprette tannens form.
 • Herding av fyllingsmaterialet, ofte med et spesielt lys.
 • Polering av fyllingen for å sikre en glatt overflate.

Tannfylling som faller ut

En tannfylling kan falle ut på grunn av ytterligere forfall, skade, eller slitasje over tid. Hvis en fylling faller ut, er det viktig å kontakte tannlegen din umiddelbart for å unngå ytterligere skade eller infeksjon.

Er tannfyllinger smertefulle?

Moderne tannbehandlinger, inkludert tannfyllinger, er designet for å minimere smerte. Lokalbedøvelse brukes for å sikre at prosessen er så smertefri som mulig.

Noen pasienter kan oppleve mild ubehag eller følsomhet etter prosedyren, men dette er vanligvis kortvarig.

Forskjellen mellom rotfylling og vanlig fylling

Forskjellen mellom rotfylling og vanlig fylling

En rotfylling, er nødvendig når tannens nerve er infisert eller skadet. Prosessen innebærer å fjerne nerven og det infiserte materialet, rense rotkanalen, og deretter fylle den for å forsegle tannen.

En vanlig fylling brukes derimot for å reparere mindre skader og forfall på tannens overflate.

Tannfylling pris

Prisen på en tannfylling kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, inkludert:

Type fyllingsmateriale: Komposittfyllinger (tannfargede) er vanligst type som brukes her i Norge. Amalgamfyllinger (sølvfargede) utføres ikke her i Norge, men finnes i andre del av verden.

Gull- og porselensfyllinger er dyrere på grunn av materialets kostnad og prosessen som kreves for å tilpasse dem.

Størrelsen og kompleksiteten til fyllingen: En større fylling som krever mer tid og materiale vil koste mer enn en liten fylling.

Hvor lenge holder en tannfylling

Hvor lenge holder en tannfylling?

Levetiden kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert typen fyllingsmateriale som brukes, plasseringen av fyllingen i munnen, og pasientens munnhygiene og spisevaner. Generelt kan du forvente følgende levetid for forskjellige typer tannfyllinger:

 • Amalgamfyllinger (sølvfyllinger): Kan vare mellom 10 til 15 år, og er kjent for sin holdbarhet og styrke. Men den ble utfaset utover på 2000-tallet på grunn av miljøet og usikkerhet omkring mulige skadevirkninger av amalgam.
 • Komposittfyllinger (tannfargede fyllinger): Vanligvis varer disse mellom 5 til 10 år. De er mindre holdbare enn amalgamfyllinger, men foretrekkes ofte for deres estetiske kvaliteter.
 • Gullfyllinger: Kan vare 15 år eller mer på grunn av materialets ekstreme holdbarhet.
 • Porselensfyllinger: Har en lignende levetid til gullfyllinger, ofte over 15 år, og matcher tannens naturlige farge godt.

Det er viktig å merke seg at levetiden til en tannfylling også kan påvirkes av faktorer som tannens belastning fra tygging, pasientens munnhygiene, og om pasienten har vaner som å bite negler eller klemme tenner.

Regelmessige tannlegebesøk er viktig for å overvåke tilstanden til fyllingene og for å utføre nødvendige reparasjoner eller utskiftninger for å opprettholde god munnhelse.

Tips etter fylling av en tann

Etter å ha fått en tannfylt, er det viktig å følge noen enkle råd for å sikre en rask helingsprosess og forhindre fremtidige problemer:

 • Unngå å spise eller drikke varme drikker til bedøvelsen har avtatt.
 • Vær oppmerksom ved tygging før bedøvelsen går ut da kan man tygge på lepper eller slimhinner og skader dem.
 • Oppretthold god munnhygiene ved å pusse og bruke tanntråd regelmessig.
 • Unngå harde eller klebrige matvarer som kan skade fyllingen.
 • Besøk tannlegen din regelmessig for kontroller og rengjøring.

Tannfyllinger representerer en fundamental behandling innen tannpleie, ikke bare som en løsning på tannkaries, men som en investering i den enkeltes munnhelse og generelle livskvalitet.

Tips etter fylling av en tann

Når du velger riktig materiale og vedlikeholder det godt, bidrar en tannfylling til å gjenopprette tannens funksjon og utseende, samtidig som den forebygger fremtidige tannhelseproblemer. For å sikre at din fylling varer så lenge som mulig, er det viktig å følge tannlegens råd nøye og sørge for god munnhygiene.

Hos Estetika Tannklinikk forstår vi viktigheten av kvalitetsbehandlinger og tilbyr den beste tannfyllingsbehandlingen tilgjengelig.

Med vårt team av erfarne tannleger, moderne teknologi og pasientfokuserte tilnærming, sikrer vi at hver pasient mottar personlig og effektiv behandling. Vi er dedikerte til å opprettholde og forbedre din munnhelse, og hjelper deg å oppnå et sunt og strålende smil. 

Spørsmål og Svar

Hva er en tannfylling?

Er en behandlingsmetode brukt for å reparere og gjenopprette en tann som har blitt skadet av karies (tannråte) eller fysisk skade, som et brudd eller en sprekk.
Fyllingen bidrar til å gjenopprette tannens opprinnelige form, funksjon og utseende, samtidig som den forhindrer ytterligere forfall eller infeksjon.

Hvordan er prosessen rundt en tannfylling?

Prosessen med å sette en tannfylling starter med bedøvelse av det berørte området for å forhindre smerte under prosedyren. Deretter fjerner tannlegen det skadede eller råtne tannmaterialet, rengjør det berørte området grundig, og påfører fyllingsmaterialet i hullet som er igjen etter rengjøringen.
Fyllingsmaterialet formes for å passe tannens naturlige form og herdes deretter, ofte med et spesielt lys. Til slutt poleres fyllingen for å sikre en glatt overflate.

Hvor lenge holder en tannfylling?

Levetiden til en tannfylling varierer avhengig av materialet: Amalgamfyllinger kan vare 10-15 år, komposittfyllinger 5-10 år, mens gull- og porselensfyllinger ofte holder over 15 år.
Faktorer som munnhygiene, tyggevaner, og regelmessige tannlegebesøk påvirker også fyllingens holdbarhet.

Bestill nå og få time samme dag

paperclip