Estetika Tannklinikk logo,

Tannstein er en av de mest vanlige tannproblemene blant mennesker i alle aldre, og Estetika tannklinikk tilbyr forebygging og behandling på de beste måtene. I denne artikkelen, vil vi lære om tannstein, symptomene og hvordan det kan behandles hos Estetika tannklinikk

Hva er tannstein?

Tannstein dannes når plakk, som er en klebrig og fargeløs film av bakterier og matrester, ikke fjernes fra tennene. Over tid herder plakken og blir til tannstein. Denne prosessen skjer spesielt ved tannkjøttskanten og mellom tennene.

Kan gjenkjennes ved sin gule eller brune farge. Den er hard, og det er vanlig å oppleve at den ikke kan fjernes ved vanlig tannpuss. Dette skyldes at tannsteinen har festet seg godt til tannoverflaten.

tannstein

Hva er de skadelige effektene av tannstein?

opphopning av tannstein kan forårsake følgende problemer:

 • Dårlig ånde som følge av bakterieoppbygging.
 • Ødeleggelse av emaljen, det ytre harde laget av tennene, som igjen kan føre til tannfølsomhet, hulrom i tennene og til og med tann-tap, noe som kan øke risikoen for tannkjøttsykdommer.
 • Føre til gulaktig eller brunaktig misfarging av tannoverflaten, noe som kan påvirke utseendet og smil.

Hvordan påvirker tennene og tannkjøttet? 

Gjøre det vanskelig å rengjøre tennene ordentlig med tannbørste og tanntråd, noe som kan føre til tannråte. Det dannes også over tannkjøttlinjen, noe som kan være skadelig da bakteriene som er til stede kan irritere tannkjøttet og forårsake skade. Over tid kan dette føre til progressiv tannkjøttsykdom.

Årsaker til opphopning

 Det er mange grunner til at dannes, inkludert:

 • Røyking, som fører til dannelse av nikotin på tennene på grunn av nikotininnholdet og mange andre skadelige stoffer.
 • Forsømmelse av tannrengjøring: Å unnlate å rengjøre tennene er en av de viktigste årsakene til bakteriedannelse og begynnelsen.
Årsaker til opphopning

Hvordan kan tannstein fjernes? 

Ikke fjernes selv, men må renses av en tannlege eller tannhelsepersonell med spesielle verktøy. Fjerning av inkluderer vanligvis bruk av et ultralydapparat for å fjerne tannsteinen, etterfulgt av et manuelt verktøy for å fjerne eventuelle gjenværende tannsteinrester.

Estetika tannklinikk tilbyr de nyeste enhetene som hjelper med behandlingen av å fjerne tannstein, og du kan konsultere tannleger hos Estetika tannklinikk som har den beste ekspertisen innen tannmedisin. Du kan også bestille time hos Estetika tannklinikk når som helst. 

 Tips for å Forebygge Tannstein på Tennene:

 • God Munnhygiene: Bruk en myk tannbørste og pusse tennene to ganger daglig med sirkulære, forsiktige bevegelser. Dette hjelper med å fjerne plakk før den herder til tannstein.
 • Tanntråd Daglig: Bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester og plakk som tannbørsten ikke når.
 • Regelmessig Bruk av Munnskyll: Munnskyll kan bidra til å redusere plakk og hindre dannelsen av tannstein. Velg et produkt som er anbefalt av din tannlege.
 • Unngå Røyking og Tobakk: Røyking og bruk av tobakk øker risikoen for tannstein og kan forverre tannkjøttproblemer.
 • Reduser Inntak av Sukkerrike og Syreholdige Matvarer: Disse matvarene bidrar til plakkdannelse og tannråte.
 • Balansert Kosthold: Et sunt kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og meieriprodukter kan hjelpe med å holde tennene sterke og sunne.
 • Regelmessig Tannlegebesøk: Besøk Estetika tannklinikk din regelmessig for profesjonell rengjøring og sjekk. Tannlegen kan fjerne tannstein som du ikke kan fjerne selv.

Spørsmål og Svar

Hvordan ser tannstein ut?

Tannhelse Sjekk,

Er et hardt, brunt lag som dannes på tennene. Det kan dannes på hvilken som helst del av tennene, inkludert den fremre og bakre overflaten av tennene, tyggeflaten og langs tannkjøttlinjen. I begynnelsen er tannsteinen myk og gulaktig.

Over tid blir den hardere og skifter til en brun eller svart farge. være hard i tekstur og føles som om den er herdet til tennene. Det kan også være grovt, noe som kan føre til blødende tannkjøtt.

Hvorfor får vi tannstein?

tannlege,

Dannes når bakterier fester seg til matrester på tennene. Bakteriene formerer seg og vokser, og frigjør skadelige stoffer som fører til tannråte og tannkjøttbetennelse.

Over tid blir bakteriene hardere og fester seg sterkere til tennene. Bakteriene reagerer med mineralene i spyttet, noe som fører til at plakken herder og blir til tannstein.

Oppsummert er en hard substans som dannes på tennene når plakk ikke fjernes grundig nok. Regelmessig tannpleie og god munnhygiene er viktige for å forebygge og opprettholde god munnhelse.

For å fjerne tannstein du kan bestille time hos Estetika Tannklinikk og konsultere legene der. 

Vi bryr oss og svarer deg så fort vi kan

Appointment form

Bestill nå og få time samme dag

tannlege i Bergen