Å miste tenner kan være en utfordrende opplevelse som påvirker alt fra evnen til å nyte mat til selvtilliten i sosiale situasjoner.

Heldigvis tilbyr moderne tannmedisin løsninger som gebiss eller tannproteser, som kan gjenopprette både funksjonalitet og estetikk i munnen.

Denne artikkelen vil utforske hva et gebiss er, de ulike typene som er tilgjengelige, fordelene de tilbyr, samt utfordringer og vedlikeholdsråd for de som velger denne formen for tannerstatning.

gebiss

Hva er en Gebiss?

En tannprotese er utformet for personer som har mistet noen eller alle sine naturlige tenner. Denne kommer i to hovedtyper: delvis og fullstendig.

En delprotese er egnet for de som fortsatt har noen av sine naturlige tenner, mens en fullstendig protese er nødvendig for de uten noen naturlige tenner igjen i enten over- eller underkjeven.

Utviklet for å etterligne både utseende og funksjon av ekte tenner, spiller disse protesene en essensiell rolle i å gjenopprette normal tyggefunksjon og forbedre brukerens smil.

De bidrar også til å bevare ansiktsstrukturen ved å støtte musklene, og forhindrer dermed det innsunkne utseendet som ofte følger med tap av tenner.

Typer Gebiss

Typer Gebiss,
 • Fullstendige Gebisser: Fullstendige gebisser representerer en helhetlig løsning for de som har mistet alle sine naturlige tenner, og de kan brukes i overkjeven, underkjeven eller begge.
  Disse protesene spiller en kritisk rolle i å erstatte den tapte tannrekken, bidra til å forbedre munnens funksjon og støtte ansiktsmusklene for å forhindre innsunkne ansiktstrekk.
  Ved å tilby både funksjonelle og estetiske fordeler, hjelper fullstendige gebisser med å gjenopprette brukerens evne til effektiv tygging, klar tale og et bredt, selvsikkert smil.
 • Delvise Gebisser: Tilpasset for de som ikke har mistet alle tennene, men har betydelige hull i tannrekken. Disse gebissene er nøye utformet for å matche de gjenværende naturlige tennenes farge, form og plassering, og de fyller effektivt ut de tomme plassene.
  Ved å hindre forskyvning av de gjenværende tennene, bidrar delvis gebisser til å opprettholde en sunn tann struktur og forhindre ytterligere orale komplikasjoner.
  De er en nøkkelkomponent for å bevare den naturlige tannrekken så langt det lar seg gjøre, samtidig som de gjenoppretter brukerens tygge evne og estetikk.
 • Implantatstøttede proteser: Dette er en fremtidsrettet løsning som involverer forankring av tannprotesen direkte til kjevebenet gjennom kirurgiske implantater. Implantatstøttede proteser er kjent for sin overlegne stabilitet og komfort, og de tilbyr en følelse som ligger nær det å ha naturlige tenner.
  Ved å fremme bevaring av kjevebenet, hjelper denne metoden også med å forhindre bentap, som er en vanlig bekymring etter tannmangel.
  Disse protesene krever et godt grunnlag av benmasse for implantatinnsetting, og de kan være en ideell løsning for de som søker en mer permanent og mindre merkbar erstatning for tapte tenner.

Valget mellom disse typene er en viktig beslutning som krever nøye overveielse og faglig veiledning.

Det er viktig å konsultere en erfaren tannlege eller protektor, som kan tilby en detaljert vurdering av pasientens spesifikke situasjon, inkludert tannhelsens tilstand, behov for funksjonalitet og estetiske preferanser. 

tannprotese, delprotese,

Fordelene med Gebiss

 1. Forbedret tygge evne: En av de primære fordelene med tannproteser er restaureringen av tyggefunksjonen. Ved å erstatte manglende protese tann gir tannprotesene mulighet for en mer effektiv byggeprosess, noe som bidrar til bedre fordøyelse og næringsopptak.
 1. Forbedret tale: Manglende tenner kan føre til talevansker. Tannproteser hjelper med å gjenopprette normal tale ved å gi støtte for leppene og kinnene, og dermed forbedre artikulasjon og klarhet i tale.
 1. Estetisk forbedring: Tannproteser bidrar til å forbedre brukerens utseende ved å fylle ut tomrom etter tapte tenner, noe som gir et mer fullstendig og ungdommelig smil. Dette kan ha en positiv effekt på selvtillit og sosial interaksjon.
 1. Støtte til ansiktsstrukturer: Tap av tenner kan føre til at ansiktsmusklene mister støtte, noe som resulterer i et innsunket utseende. Tannproteser bidrar til å opprettholde ansiktets form ved å gi nødvendig støtte til ansiktsmusklene.
 1. Forebygging av tann Forskyvning: I tilfeller av delvis tannmangel, kan de gjenværende naturlige tennene forskyve seg inn i de tomme rommene, noe som fører til ytterligere tannproblemer. Delproteser bidrar til å holde de gjenværende tennene på plass.
 1. Tilpasningsdyktig og oppgraderbar: Tannproteser kan tilpasses og justeres over tid for å imøtekomme endringer i munnens struktur, sikre kontinuerlig komfort og funksjonalitet.
 1. Kostnadseffektivitet: Sammenlignet med andre former for tannerstatning, som tannimplantater, kan tannproteser være en mer økonomisk løsning for tannerstatning, spesielt for de med omfattende tannmangel.
delprotese overkjeve, delprotese,

Hvem passer Gebiss for?

 • Personer som har mistet alle tennene: Fullstendige tannproteser er ideelle for de som ikke lenger har noen naturlige tenner igjen, i enten over- eller underkjeven, eller i begge. De er særlig nyttige for individer som har mistet tenner på grunn av alder, tannsykdommer som periodontitt, eller ulykker.
 • Personer med delvis tannmangel: Delproteser tilbyr en løsning for de som har mistet en eller flere tenner, men fortsatt har noen naturlige tenner igjen. Disse protesene hjelper med å fylle ut tomrom og forhindrer at de gjenværende naturlige tennene forskyver seg.
 • Eldre voksne: Mange eldre opplever tap av tenner som en del av den naturlige aldringsprosessen eller på grunn av vedvarende tannproblemer. Tannproteser kan gjenopprette både funksjonalitet og estetikk i deres smil.
 • Personer som ønsker en kostnadseffektiv løsning: For de som leter etter en økonomisk løsning på tannmangel, presenterer tannproteser et attraktivt alternativ i forhold til dyrere alternativer som tannimplantater.
 • Individer som søker en ikke-invasiv løsning: Til forskjell fra tannimplantater, krever tannproteser ikke kirurgiske inngrep, noe som gjør dem til et tiltalende valg for de som foretrekker eller må unngå operasjoner.
 • Personer med tilstander som påvirker kjevebenet: For enkelte kan tilstander eller medisinske behandlinger som påvirker kjevebenets helse og styrke, gjøre tannimplantater uegnet. I slike tilfeller presenterer tannproteser et godt alternativ.

Prosess med å Feste gebiss På

 1. Forberedende Evaluering: Den første fasen i prosessen er en grundig munnhelse vurdering utført av en tannlege eller protetiker for å vurdere behovet for en tannprotese. Dette inkluderer en vurdering av pasientens gjenværende tenner (hvis noen), tannkjøttets helse, og kjevebenets tilstand. Målet er å identifisere eventuelle behandlinger som må gjøres, som ekstraksjon av gjenværende tenner eller behandling av tannkjøttsykdommer, og vurdere støtte til tannprotesen.
 2. Avtrykk og modellering: Etter vurderingen tar tannlegen presisjon avtrykk av både over- og underkjeven for å lage en protese. Disse avtrykkene brukes deretter til å lage en nøyaktig modell av pasientens munn, som protesen vil bli designet etter. Dette sikrer en tilpasset passform som imøtekommer den individuelle brukerens behov, enten det er for en delprotese overkjeve eller et gebiss overkjeve.
 3. Valg av protese: Avhengig av pasientens behov, kan det velges mellom et fullstendig gebiss eller en delprotese. For de som har mistet alle tennene, er et fullstendig gebiss nødvendig. Pasienter med noen gjenværende naturlige tenner kan være bedre tjent med en delprotese som kan feste seg rundt de eksisterende tennene for ekstra stabilitet, muligens kreve tannprotese lim for å sikre god passform.
 4. Tilpasning og justering: Når protesen er ferdig, vil den bli prøvd på for å sikre at passformen er korrekt, og at biteforholdet er komfortabelt. Det er vanlig med flere tilpasningsmåter for å foreta nødvendige justeringer, ettersom det er viktig at gebisset sitter riktig for å unngå tannproteser problemer og sikre funksjonalitet.
 5. Instruksjon og Veiledning: Pasienten vil motta instruksjoner om hvordan man setter inn, tar ut, og vedlikeholder gebisset. Dette kan inkludere hvordan man best bruker tannprotese lim for delproteser eller råd om rengjøring og oppbevaring av protesen.
 6. Oppfølging: Etter at gebisset er tatt i bruk, vil det være nødvendig med oppfølgingsbesøk for å sikre at pasienten tilpasser seg bruken av protesen godt. Tannlegen kan gjøre ytterligere justeringer for komfort og funksjon, og adressere eventuelle problemer eller bekymringer. Dette er en del av den kontinuerlige støtten for å maksimere pasientens tilfredshet og sikre komplett refundering der det er mulig, avhengig av tannprotese, pris og forsikringsdekning.
Kostnaden for Tannproteser,

Kostnaden for Tannproteser

Tannprotese Prisen varierer betydelig basert på flere faktorer, inkludert materialet som brukes, om det er en fullstendig eller delprotese.

Noen kan også være kvalifisert for komplett refundering gjennom offentlig eller privat helseforsikring, avhengig av deres policy.

Vedlikehold av Tannproteser

Riktig vedlikehold er avgjørende for å forlenge dens levetid og for å opprettholde god munnhygiene. Daglig rengjøring av protesen for å fjerne matpartikler og bakteriebelegg er essensielt.

Det er også viktig å holde gebiss overkjeve og andre typer proteser fuktige når de ikke er i bruk, for å forhindre at de tørker ut og mister formen.

Tips for Omsorg og Vedlikehold av Tannproteser

 • Rengjør protesen daglig med en myk børste og mild rengjøringsmiddel.
 • Unngå bruk av harde børster eller sterke kjemikalier som kan skade protesen.
 • Oppbevar protesen i vann eller en spesiell løsning over natten for å hindre uttørking.
 • Bruk tannprotese lim forsiktig for å forbedre stabiliteten til protesen, spesielt hvis du merker at den begynner å gli.
 • Besøk tannlegen regelmessig for kontroll og justering av protesen for å unngå langvarige problemer og for å sikre optimal komfort og funksjon.

Å ta steget mot å skaffe seg en tannprotese representerer en avgjørende beslutning som markant kan heve livskvaliteten for dem som har opplevd tap av enkelte eller alle sine naturlige tenner.

Uavhengig av om man ser for seg å anskaffe en helprotese, en delprotese til overkjeven, eller ser mot en mer varig løsning som implantatstøttede proteser, er det kritisk å anerkjenne både muligheten for en forbedret hverdag og betydningen av adekvat vedlikehold.

Ved Estetika Tannklinikk er vi dedikerte til å veilede deg gjennom valgprosessen, enten det dreier seg om hel protese, delprotese, eller implantatstøttede løsninger.

Vårt team av dyktige tannleger er eksperter i å skreddersy løsninger som perfekt matcher dine unike behov og preferanser.

Ta kontakt med oss i dag for å bestille en konsultasjon, og la oss hjelpe deg på veien mot et livsendrende smil.

Spørsmål og Svar

Hvor lang tid tar det å få gebiss?

Tiden det tar å motta en tannprotese kan variere basert på flere faktorer, inkludert behovet for behandlinger som tannuttrekninger eller heling av tannkjøttet, i tillegg til tilpasningsprosessen for protesen selv.

Generelt kan hele prosessen fra begynnelse til slutt strekke seg fra noen uker til flere måneder.

For en fullstendig protese kan det kreves at man venter til tannkjøttet er fullstendig helbredet etter eventuelle uttrekninger før protesen kan tilpasses nøyaktig, noe som ofte tar flere uker.

Delproteser og tilpassede løsninger som implantatstøttede proteser kan også trenge ekstra tid for nøye tilpasning for å sikre optimal funksjonalitet og komfort.

Hva koster det å få gebiss?

Prisen på en tannprotese kan variere betydelig avhengig av flere faktorer. Disse kan inkludere om protesen er fullstendig eller delvis, samt materialene som brukes.

Hva kan man bruke til å fikse hull i gebiss?

Generelt, for å fikse hull eller skader på en tannprotese, bør man kontakte en tannlege eller protetiker. De bruker spesielle materialer og metoder for å reparere proteser på en trygg og effektiv måte. Å prøve å reparere en tannprotese selv er ikke anbefalt, da det kan forårsake mer skade eller påvirke hvordan den passer.

Bestill nå og få time samme dag