This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Røntgen og Panoramaskanning
Det tas røntgenbilder slik at tannlegen kan se kjevebenet og de delene av tennene som ikke er tydelige i munnen. Røntgen er ikke kontinuerlig grunnleggende etter at du har besøkt tannlegen. Midt i en kontroll eller undersøkelse vurderer tannlegespesialisten om det er nødvendig med røntgen for å avgjøre om det er sykdom i tennene eller kjevebenet. For eksempel oppstår karies regelmessig på vanskelig tilgjengelige steder. Vanlige røntgenbilder hjelper oss å skille kariesanfall (hulrom) tidlig, og minimerer dermed faren for infeksjoner og behovet for behandling. Røntgenstråler brukes dessuten for å screene utviklingen av sykdom i tennene eller kjevebenet, eller for å kontrollere at det spesifiserte resultatet er oppnådd etter rotbehandling.
Når tar man røntgen hos tannlegen?
Røntgenundersøkelsen som er mest regelmessig utført er den såkalte Bitewing, som viser tannkronene og delen av det tannbærende beinet. Bitewing tas rutinemessig under kontroller, eller når tannlegespesialisten mistenker at det er fasiliteter for hull i tennene som er vanskelig å komme til under vanlige kontroller. Dette kan for eksempel være på grunn av sjansen for at tennene er nær hverandre.
Oppdag et hull før det er for sent
Et hull, eller eller anlegg til et hull, , settes på bildet som et mørkere område i tannoverflaten. Dette kan kalles en karieslesjon. Hvis skaden går gjennom det ytterste laget av tannen (emaljen) og danner en motløshet, anbefales det å legge en fylling i tannen. I tilfelle skaden ikke går gjennom emaljen, kan den i noen få tilfeller forventes å utvikle seg. Etter 6 til 12 måneder vil tannlegen som regel ta et nytt bilde for å se på sjansen for at skaden er opphørt, eller i tilfelle den har blitt større.
Når er det vanligvis nødvendig med røntgen av tennene?
- Før trekking av en tann.
- Før, under og etter en rotfylling.
- Før større behandlinger med for eksempel krone eller bro.
- Ved innsetting av den endelige kronen, broen eller protesen.
- Før og umiddelbart etter at et tannimplantat er satt inn.
Nå kan en panoramaskanning kan være nødvendig?
- Før du fjerner visdomstennene.
- Før og etter implantater settes inn.
- Før behandling med avtagbare del- eller helproteser.
Er røntgenstråler farlige?
Vi får alle stråling dag for dag, både uendelig stråling fra verdensrommet og stråling fra bakken. Denne typen stråling kalles grunnstråling, og er sammenlignelig med røntgenstråler. Med en enkelt røntgenstråle får du stråling sammenlignet med 4–12 ganger grunnstrålingen. Som en stille, vil du selvfølgelig kunne velge å ikke trenge røntgenstråler, rettferdig som du vil kunne velge bort behandlingen. Uansett kan resultatet bli at tannlegen ikke er i stand til å gjennomføre en tilfredsstillende undersøkelse og behandling. Summen av stråling som er oppnådd under en undersøkelse av tenner og kjever hos tannlege regnes som så liten at en skadelig påvirkning ikke kan identifiseres.
Relaterte Behandler
Rotfylling
Endodonti innebærer rotfylling av en tann. Dette kan være viktig på grunn av sjansen for at tannen får en infeksjon som går så dypt at den påvirker nervene i tannen. På det tidspunktet kan man si at nerven må fjernes, og kanalene for nerven er fylt med et vevsvennlig stoff. En slik tannsykdom er mer eller mindre vanskelig og det føles oftest som en frihet når behandlingen gjennomføres.
les mer >Tannbro
Tannbroer representerer en viktig løsning innen moderne tannbehandling. De gir ikke bare en behandling, men en livsendrende intervensjon som kan gjenopprette ikke bare funksjonaliteten til tennene
les mer >Tannkroner
Tannkroner spiller en viktig rolle i tannbehandling og kosmetisk tannpleie, og kan være løsningen for mange tannrelaterte problemer. Denne artikkelen vil gi en dyp innsikt i hva de er, deres funksjoner, typer, og hvordan de kan forbedre din munnhelse og smil.
les mer >Tannbleking
Tannbleking har blitt et populært alternativ for de som ønsker å forbedre sitt smil. Enten det er snakk om tannbleking hjemme eller hos tannlegen, er det viktig å forstå prosessen, kostnadene, og forventningene.
les mer >Tannimplantat
Tannimplantater representerer en moderne løsning for erstatning av mistede tenner. De tilbyr et varig og estetisk alternativ til tradisjonelle broer eller proteser og i denne artikkelen vil vi utforske fordelene ved tannimplantater og hvorfor de er en varig og effektiv løsning for pasienter med manglende tenner.
les mer >Recall (årligkontroll)
Hvor ofte man bør gå til tannlegen avhenger fra person til person. Normalt anbefales det et intervall på opptil 2 år for pasienter som har friske tenner, frisk munnhule, normalt tannfrembrudd og ellers er frisk.Hvis man venter for lenge mellom kontroller kan sykdom utvikle seg langt før det oppdages og føre til behov for omfattende og kostbar behandling.
les mer >Tanntrekking
Trekking av tenner, Vi utfører selvfølgelig Vanlig trekking av tenner og visdomstenner. Våre tannleger trekker tannen enkelt og smertefritt under lokalbedøvelse. Hvis vi anser saken for å være mer komplisert, vil pasienten bli henvist til en spesialist hos oss som vil fjerne den kirurgisk.
les mer >Proteser
Tannproteser er erstatninger for manglende tenner. Det eksisterer flere typer avtakbare tannproteser; hel- og delproteser og proteser som kan festes på implantat. Tannlegen vil gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg.
les mer >Tannlege Røntgen
Tannrøntgen er en bildeteknologi som brukes av tannleger for å få en detaljert oversikt over tennene, kjeven og tilstøtende vev. Disse røntgenbildene hjelper tannleger med å diagnostisere og behandle ulike tannproblemer som ikke er synlige med det blotte øye.
les mer >Behandling av tannkjøttsykdommer
Noen tilfeller kan deler av tannbehandling utløse rett på delvis refusjon/dekning fra helfo
. I dag beholder de fleste individer tennene livet ut.
Dessverre får mange mennesker sykdom i støttevevet til tennene.
støttevevet, som vi er totalt underordnet for at tennene skal holde seg fast på plass, består av kjevebenet, forskjellige fibre og tannkjøttet . Sammen kalles dette ofte periodontiet.
les mer >